Русия позволи паралелен внос на коли
Русия позволи паралелен внос на коли

Руското министерство на индустрията и търговията издаде заповед, позволяваща паралелен внос на редица стоки, включително автомобили, в Русия. Документът беше обсъждан няколко месеца, като е влязъл в сила от 7 май.

Подобно заповедта е необходима за освобождаване на руските продавачи от отговорност за внос на автомобили в страната, ако производител – от страх от санкции, официално обяви забрана за продажба на своите продукти в Русия и откаже да доставя автомобили по официални канали за дистрибуция.

„Това означава, че вносителите няма да носят правна отговорност при заобикалянето на официалните канали за дистрибуция“, казаха от министерството.

Списъкът включва почти всички марки автомобили, включително такива, които вече не съществуват – като Rover и Daimler Company (едно време под нея се предлагаха най-луксозните версии на Jaguar), например. В списъка попадат също Bugatti и Ferrari, както и почти всички европейски и американски марки.

От друга страна не са включени производители от страни, които не се прекратили вноса на стоките си в Русия. Такъв е случаят с Южна Корея, Китай и Индия. Освен автомобили, този документ позволява и внос на маркови резервни части и консумативи в Русия по същите канали.

Наредбата обаче забранява вноса на фалшиви продукти. Освен това, в нея се уточнява, че всяка кола, внесена в Русия, трябва първо да е закупена законно в страната, от която ще бъде изнесена за Русия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви