Резултатите от изследваната проба на дете от Бургас не отговарят на съмненията за остър хепатит с неизвестна етиология.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Очакват се нови проби от цялата страна и изследванията ще продължат.

По думите ѝ обаче трябва да се търси тежко засягане на черния дроб, а не подобно еднократно повишение на чернодробните трансаминази (специфичните ензими АСАТ и АЛАТ), както е в случая с детето.

Тя коментира, че случаят действително е бил съмнителен, защото изискванията към лабораториите за изпращане на такива проби са много широки, за да може да се постави точна диагноза.

„На 29 април в инфекциозното отделение на болницата в Бургас постъпва момче на 4 години и 8 месеца с болки в корема от 10 дни, които са преминали. На практика детето в момента е в добро здравословно състояние“, обясни проф. Христова.

От изследванията в НЦЗПБ с PCR са търсени 22 вида вируси. Няма доказан вирус с PCR, категорична бе Христова.

От изследванията става ясно още, че детето е прекарало преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, което по думите на проф. Ива Христова е нормално за деца на тази възраст. Това би могло слабо да засегне и черния дроб с леко повишение на показателите.

„Отделно от това детето е лекувано с антипиретици, така че е възможно да има и известно токсично увреждане на черния дроб, което е лекостепенно“, допълни още тя.

Проф. Христова уточни, че при остър хепатит става дума за доста тежко и продължително заболяване. На базата на всички тези данни заключението е, че не се касае за случай на остър хепатит, за който се следи в Европа и в света.

Тя посъветва да се спазват добра лична хигиена, тъй като на практика с всички телесни течности могат да се предават тези вируси. При неразположение, продължителни болки и поне две биохимични изследвания, които са силно повишени, обезателно проби трябва да се изпратят в НЦЗПБ.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви