Д-р Рункова

Затлъстяването е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е 30 или по-висок. Често пъти то е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Но може да се дължи и на хормонални проблеми. При затлъстяване от прекомерно хранене или хормонални увреждания следва повишен риск от различни болести, като се започне от сърдечни, деабет, обструктивна сънна апнея, рак, остеоартрит, астма и други.

Ендокринологът е специалистът, който трябва да посетите в такива случаи. Той е специалистът, който може да долови тревожните сигнали, да ви назначи специализирани изследвания и да ви предпише лечебна терапия. За съжаление много големи и малки населени места в страната изпитват „глад’ за подобен тип специалисти. Причината е една – липса на адекватна здравна политика, която позволява изтичане на кадри в чужбина. За всички тези проблеми от BurgasNews  разговаряме със специалиста по ендокринология д-р Златина Рункова.

Д-р Рункова е една от малкото млади специалисти предпочела да специализира и работи в България. Произлиза от семейство на потомствени лекари. Завършила е Медицинския университет във Варна – специалност ендокринология.

Специализира по специалността си в Софийската болница „Акдемик  Иван Пенчев“. Работила е в 22 – ра столична поликлиника, като специалист ендокринолог. От две години има свой  частен кабинет в град Ямбол, където работи с пациенти предимно над 18 годишна възраст.

Д-р Рункова, голямо ли е предизвикателството да бъдеш лекар в наши дни? Може ли да се каже, че професията Ви е благородна, но неблагодарна?

Да, предизвикателството е голямо. Професията ни е изключително благородна, но времето в което живеем е неблагодарно.

Защо избрахте точно лекарската професия? Защо не избрахте някаква по-лека професия?

 Цялото ми семейство са лекари. Аз друго не съм видяла през живота си, освен да се помага на хората. Така свикнах и се научих и аз да го правя. Затова се насочих към тази професия.

Какви качества трябва да притежава бъдещият лекар?

Преди всичко да е емпат. Това е най-важното качество. Нека всички, които мислят да стартират кариера в тази сфера, да го имат предвид.

Избрали сте ендокринологията за специалност. Защо точно нея?

Преминах през избор на няколко специалности. Първият ми избор беше пластична хирургия. Но с времето се насочих към ендокринологията. По чисто женски причини. Дама съм, искам да създам семейство, за което да имам време да се грижа. Това е амбулаторна специалност. Това и е хубавото, че можеш да си работиш в кабинета, а отделно да си имаш достатъчно време за своите близки.

Нима хирурзите нямат тази възможност?

Не, но всички хирургични специалности изискват пълна отдаденост. Нямаш лично време.

Д-р Рункова, боледува ли нашето общество от ендокринологични заболявания?

Да, да боледува и тепърва ще боледува…

От кои заболявания? Кои са най-честите заболявания с които се сблъсквате във Вашата практика?

Най-често пациентите страдат от заболявания на щитовидната жлеза и затлъстяване, които заболявания пък водят до пред диабет и диабет.

На какво се дължат тези заболявания? Кое ги причинява? Първоначалния катализатор кой е?

Най-вече на начина на живот и повишените невъзможности за диагностика…

Кои боледуват по-често от този тип заболявания – мъжете, жените или децата?

Аз не се занимавам толкова с деца, а предимно възрастни хора над 18 години. Повечето жени идват в кабинета ми с оплаквания свързани с щитовидната жлеза и затлъстяването, а мъжете са с наднормено тегло, затлъстяване и проблеми с диабет.

А има ли профилактика срещу тези заболявания? Каква е тя?

Профилактиката е да не се оставяш във времето да напълнееш и затлъстееш. Да не се оставяш да достигнеш до момент в който да е късно. В смисъл, състоянието ти да доведе до преминаване към друго по-тежко заболяване. Тъй като пациентите със затлъстяване развиват диабет, който да не се усеща в годините.

И когато вече го хванем, той е увредил общото здравословно състояние на човека. Оказал е негативното си въздействие с годините върху органите на заболелия. Тогава правим контрол на заболяването, започваме лечение на усложненията, а това не е добре. Затова моят съвет към хората е да си обръщат внимание на здравето.

Да не допускат с начина си на живот едно критично преминаване границата на теглото си. А що се отнася до щитовидната жлеза, част от симптомите, да не кажа всички, са нетипични. Хубаво е профилактично, поне веднъж годишно, да се преминава през ендокринолог.

Покрива ли здравната каса всички клинични пътеки по този вид заболявания?

Не мога да Ви кажа с точност, защото работя в амбулаторен кабинет. Но докато специализирах в болниците покриваха всички клинични пътеки. Сега от две години не съм много сигурна. Но би трябвало да се покриват. Тя направи амбулаторни приеми, а това улесни достъпа до такъв вид процедури.

На какво ниво е здравеопазването в България днес?

На много добро ниво. Имаме всички световни тенденции.

А с материалната база? Технологичната база?

С материалната база сме добре. Има вече и нови клиники в които нещата са много добре. Е, да в държавните болници има какво да се иска още. Но те са проблем на държавата.  Там нещата не са добре. Благодарение, че има частни клиники, които дърпат специалистите, дават възможност на хората да се възползват от една по-добра материална и технологична база. От едно качествено здравеопазване. Там и лекари, и апаратура са на ниво. В държавните болници има много качествени лекари.

Стараят се да подържат добра технологична линия, но не е като в частните болници. Не ме разбирайте погрешно. Не съм казвала, че само в частните болници има добри специалисти. В държавните по нищо не отстъпват, но материалната база, технологичната и средствата за тях са по-слаби. За това естествено е виновна държавата, не специалистите ни, които са на световно ниво.

Ако Вие бяхте здравен министър, какво бихте направили? Кое е първото, най-важно нещо, от което се нуждае здравната сфера?

Нямам желание, но ако случайно бях на мястото на здравния министър, бих стимулирала младите лекари, специалистите да останат в страната ни. Да специализират тук и да имат стимул да останат…

А те защо според Вас нямат стимула да останат тук, а бягат навън?

Защото ще Ви дам пример със себе си. Като специализант плащах цялото си обучение. Баща ми плащаше специализиацията, издръжката по нея. Дали това, според Вас е нормално?

Искате да кажете, че държавата не поема никакви разходи по бъдещите свои специалисти в областта на медицината?

Да, за мен например не пое нищо. И не само за мен. Това бяха условията. Представяте ли си. Отпуснаха допълнителни места за специализация, но срещу спонсорство. По принцип отпускат някакви нищожни бройки, но те са крайно недостатъчни. И всеки се спасява сам. Намираш си спонсор, който да те издържа да се обучаваш. Така много мои колеги напускаха нашата страна. Отидоха в Германия, която им плащаше специализацията и им даваше пари. Е, как да се върнат после тук!?

Какво мислите за решението на НС – държавата да покрива здравните вноски и осигуровки на украинските бежанци, а на българите, които нямат възможност да се осигуряват здравно – нищо?

Плаче ми се. Нямам нищо против украинците, не искам никой да е на тяхно място. Не го пожелавам на никого да изпада в такова тежко състояние, но в собствената си държава да се чувстваме дискриминирани – не е добре. Трагедия!

Как да разпознаем симптомите на диабет, ако не сме от хората, които ходят по лекари? Кажете за тези, които си обръщат по-малко внимание.

Тук трябва да кажа, че има няколко вида диабет. Единият започва много бурно – диабет Тип – 1. Другият се развива много по-бавно Тип – 2, който е много подмолен. Но като цяло острите симптоми на диабета са често ходене по малка нужда, повишена жажда, пиене на много течности, замъгляване на зрението, при мъжете еректилна дисфункция, при жените имат проблем с цикъла. Забелязват се чести инфекции на половата система, сухота в устата, чести нощни  уринирания. Забележите ли тези симптоми, е хубаво да се обърнете към специалист за консултация.

Какво бихте препоръчали на хората, за да се предпазят от подобен тип заболявания?

Профилкатика. Ежегодна профилактика и да не се изоставят. Има много хора, които имат проблеми с теглото. Препоръчвам им да се свържат с лекар, който ще им даде достатъчно съвети и подкрепа, за да се борят сами със затлъстяването. Справят ли се с него, рискът от тези заболявания намалява драстично. Има достатъчно възможности в момента в България за справяне с наднорменото тегло. То е основния катализатор за този тип болести.

Какви други промени в здравеопазването са нужни, за да има качествена медицина за българските граждани?

Да, нужни са. Най- важното е,, както казах да се задържат младите специалисти тук. Без тях няма как да има качество на здравеопазването. Те са бъдещето, което ще се грижи за здравето на нацията. Искат се много реформи. Не смея да започна да говоря, че няма да ни стигне времето за интервюто.

Държавата да се погрижи за поемане разноските по специализациите и квалификациите. Има нужда от две здравни каси. Пациентите трябва да имат избор и повече възможности за изследвания. От финансова гледна точка, примерно, аз съм ограничена. Изследванията са скъпи. Има много неща, които трябва да се променят и реорганизират.

От хормоналните болести кои боледуват по-често? Жените или мъжете?

По-често жените. Но идват и мъже, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза.

За дамите с хормонални проблеми и наднормено тегло в резултат на тях, какво бихте препоръчали за диетите и препаратите за отслабване? Въобще трябва ли да се подлагат на такива?

Да посетят лекар обезателно. Да пият хапчета от интернет поръчани и разни чайове, без да знаят какво съдържат и какъв състав имат, си е чиста проба самоубийство. Те изцяло си поемат отговорността за действията. Единственото разумно нещо, е посещението при специалист. Консултациите с него може да ги пренасочи към лекар-диетолог. Самият ендокринолог може да им предложи разумна терапия.

Но използването на препарати закупени от интернет и разни рекламни сайтове е много рисково. Не препоръчвам в никакъв случай. Ние не предписваме лекарства, които не са преминали достатъчно клинични проучвания. За да премине едно лекарство през всички тестове и да достигне до пациентите минават години – 7, 10. Има и за по-малък срок, но трябва да е клинично изпитано. Всичко друго е чиста проба самоунищожение.

Интервю на Янчо Николов

1 КОМЕНТАР

  1. По-рано се спъвах в хорското мнение.а сега мога да мина направо през него.И даже му махам!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви