Ключът на морето
Отключиха морето в Черноморец

По традиция на днешния празник – Летен Никулден в Черноморец, чието старо име е Свети Никола, отключиха морето. Отец Стилиян от храм „Св. Никола“ връчи ключа на кмета Росен Деспов на специална церемония. Това се случи на 9 май – деня, в който мощите на Св. Николай са били пренесени от град Мир в град Бари през 1087г.  и оттогава се чества като Летен Никулден.

Кметовете на Созопол и Черноморец се помолиха на светеца

В храма в град Черноморец се стекоха местни миряни и много украински бежанци, приютени в града, заедно с децата си, за които този празник също е много важен. За първи път на церемонията присъстваха заедно кметът на Черноморец – Расен Деспов и кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Те обещаха пред отец Стилиян, че ще запазят тази традиция и занапред.

Кметовете понесоха иконите на Св. Николай

Двамата кметове присъстваха на специалната служба – Петохлебие за здраве и късмет, идваща от онзи евангелски откъс, разкриващ чудото, извършено от Господ Иисус Христос с преумножаването на петте хляба и двете риби, с които се нахранили повече от пет хиляди мъже, без жените и децата.

Отец Севастиян

Отец Стилиян, в неговия неповторим стил, разказа за пренасянето на мощите на Свети Николай от гр. Мир в гр. Бари.

В словото си той не подмина и светския празник днес – честването на победата над фашизма. Акцентът беше върху победата на християнския свят над идолопоклоническия фашизъм. Отецът направи аналогия и с днешната война в Украйна и всички се помолиха за мир.

Кметът Тихомир Янакиев се помоли за мир

От храма потегли шествие до пристанището на Черноморец. То беше водено от моряци от военна база Атия с командир Капитан Трети ранг Калоян Попов. Кметовете Тихомир Янакиев и Росен Деспов следваха отец Стилиян с икони на Св. Николай. Хоругвите носеха деца на украински бежанци. Шествието мина по улиците на града.

Шествието

На пристанището отецът благослови морето и всички, които са свързани с него и връчи ключа за него на кмета Деспов.

Молитва за рибари и моряци

След това военните, свещеникът, официалните лица и гражданите се качиха на военния катер „Колокита“ и хвърлиха във водата венци и цветя в памет на загиналите рибари и моряци.

Цветя за загиналите

След този ритуал морето вече е отключено за рибари и моряци, а Св. Николай ще бди над тях до 6 декември – зимния Никулден, когато ще бъде сложен край на риболова, а морето ще бъде заключено за зимата.

Морето е благословено

За празника Летен Никулден

През 1087 година, при гръцкия цар Алексей Комнин и при Константинополския патриарх Николай Граматик във Византия нахлули измаилтяните, както от едната, така и от другата страна на морето. Те минали през всички градове и села, от Херсон до Антиохия и Иерусалим.

При това те посичали мъжете, а жените и децата взимали в плен и изгаряли домове и имущество. Църквите и манастирите опустели, а градовете преминали във властта на неверните. Тогава бил опустошен и Мир Ликийски, в който почивало тялото на светителя Николай, тяло драгоценно и всечестно, извършващо дивни и преславни чудеса.

В град Бари, принадлежащ тогава на норманите, живеел един презвитер, христолюбив и праведен. Свети Николай му се явил насън и казал:

“- Иди и кажи на гражданите и на целия църковен събор да отидат в град Мир, да ме вземат и да ме положат тук, понеже не мога да пребивавам там, в опустошеното място. Такава е волята Божия.”

Те избрали благоговейни и богобоязливи мъже и ги изпратили с три кораба за мощите на светителя. Като се представили за пътуващи по търговия, те натоварили корабите си с пшеница и се отправили на път.

Като доплували до Антиохия, продали пшеницата и закупили всичко, което им било нужно. Когато узнали, че венецианците, които се намирали там, искат да ги изпреварят и да вземат мощите на свети Николай, пратениците от Бари веднага побързали да отпътуват и пристигнали в Мир Ликийски и влезли в храма на свети Николай.

Тук те видели четирима монаси и ги попитали къде почиват мощите на светителя. Монасите им показали мястото на ковчега. Пратениците от Бари разкопали пода на църквата и намерили ковчега, пълен с миро. Мирото те излели в съд, а мощите на светеца отнесли на кораба, след което отплували. Двамата монаси останали в Мир, а другите двама съпровождали мощите.

Светите мощи заминали от Мир в 11-ия ден на месец април, а пристигнали в Бари в деветия ден на месец май, неделя вечерта, и още в понеделник сутринта изцелили 47 болни мъже и жени, страдащи от различни недъзи: един страдал от глава, друг от очи, трети от ръце и крака, сърце, а на някои страдало цялото тяло от нечисти духове.

Във вторник се изцелили 22 болни, а в сряда – 29. В четвъртък рано сутринта се изцелил един глухоням, страдащ от 5 години.

След това Светителят се явил на един благочестив монах и казал:

– И така, по волята на Бога аз дойдох при вас в тази страна, в неделен ден, в деветия час и ето – изцелих 111 човека. И още много чудеса извършил свети Николай, подобно на извор, бликащ безкрай.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви