Създават българо-македонска историческа комисия в сянка
Създават българо-македонска историческа комисия в сянка

Създават смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи паралелно и да отпуши процеса на преговори между София и Скопие, съобщи пред БНР историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско приятелство.

„Ще имаме и собствен дневен ред, собствен календар, собствени събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е задължително след всяка среща да има скандали. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия.“

Стефан Дечев изрази надежда участниците в комисията в сянка да са готови „на отворен диалог“. „Запознати са и едните, и другите с публикациите на отсрещната страна. Виждат, че има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите.“ „Не си поставяме за цел до юни да бъде вдигнато ветото. Подхождаме реалистично“, заяви Дечев.

„Неговата цел е да покаже, че е възможно да се съберат хора от двете страни на границата и да водят искрен и ползотворен диалог, насочен към всички области на живота“, поясни Дечев за мисията на клуба, който има над 120 членове, а първата му публична проява ще бъде на 16 май.

„Не се знае в кой момент миналото ще взриви процеса, ако не сме подготвени да говорим за него по съвременен начин“, смята Стефан Дечев.

„Когато говорим за история, не е Румен Радев, който ще ни каже как стоят нещата с историята“ /!/, коментира той във връзка с изявления на президента през седмицата по темата за преговорите за членство на РСМ.

„Българската позиция се сменя непрекъснато. Хубаво е, когато се формулира една позиция, да не се сменят акцентите в нея“, посочи историкът в предаването „Преди всички“. „Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те създават една среда, атмосфера, която не предполага в краткосрочен план промяна на позициите“, отбеляза още Дечев.

Към тези, които създават комисията и онези, които стоят около нея „в сянка“, имаме няколко въпроса

Остава абсолютно неясно какви, всъщност, ще бъдат правомощията на тази комисия? За коя от страните в преговорите нейното мнение ще бъде меродавно? Какви остават функциите и значението на сега съществуващата официална комисия? Какъв е международният авторитет на държава, която сама бламира създадени от нея органи или институции? Когато властта решава жизнено важни за държават промлеми с органи „в сянка“, защо се чуди, че народът не ѝ вярва?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви