Петков: Помощта за бизнеса ще продължи и през май
Петков: Помощта за бизнеса ще продължи и през май

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той, заедно с други членове на кабинета, се срещна с представители на работодателските организации. Обсъдени бяха цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки.

„Българското правителство работи много силно, за да можем да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през алтернативата „Газпром“. От друга страна оценяваме рисковете, които войната може да донесе на България, на Европа и даже на света.

Обсъдихме различни варианти, така че да сме готови и да има предвидимост за българския бизнес и работниците в него“, заяви още министър-председателят.

Петков изрази надежда страната ни да не бъде лошо изненадана с предстоящите ценови нива на газа.

Не стана ясно как страната може да е изненадана от нещо, което се договаря в преговори.

„Надяваме се да няма повишение, но тези неща тепърва се договарят. Само няколко дни са отминали, откакто се случи новата ситуация“, каза той за спрените доставки от страна на руската „Газпром“.

Премиерът още веднъж увери, че газоподаването към потребителите не е спряло или намаляло. Не беше повдигнат въпроса за количеството нагнетен газ в хранилището в Чирен.

Вицепремиерът Корнелия Нинова от своя страна посочи темите, по които е търсено съгласие и по които разговорите продължават.

„Отново заявихме претенции от името на работодатели с подкрепа на синдикати – да се запази цената на газа такава, какво е сега по доставките от „Газпром“. И, ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, да търсим механизъм за компенсиране на разликата“. Това, посочи Нинова. И потвърди, че България е поискала изключение от прилагането на петролното ембарго на ЕС срещу Русия.

Правителството не е разглеждало Националната стратегия за въвеждане на еврото, въпреки че точката фигурираше в предварително разпространения дневен ред, стана ясно още от думите на Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви