Жената - ангел - покорила сърца и сцени
Жената - ангел - покорила сърца и сцени

Сигурно сте виждали нейното ангелско лице върху ретро картички? Лина Кавалиери – жената, призната за една от най-красивите жени на всички времена. Родена е в нощта на Коледа 1874 г., близо до Рим. От момиче, което продава цветя по улиците и пее в кафе-шантан, тя се превръща в една от най-големите оперни прими на 19-и век. Това е жената, който пее в партньорство с Шаляпин и Карузо.

Истинското й име е Наталина. Расте като очарователно момиченце и красива девойка, която непрекъснато пее. Талантът й е забелязан от съсед, учител по музика.

Той започва да й дава безплатно уроци, а по-късно й намира работа като певица в един ресторант. Клиентите били толкова очаровани от красотата й, че бурно аплодирали всичко, което изпълнява.

Скоро Лина получила покани от най-скъпите ресторанти в Рим и можела сама да определя хонорара си. Мечтата й, обаче, била не да бъде богата, а да се качи на оперна сцена.

Славата й вече растяла от картички с ангелския й лик, отпечатвани в милионни тиражи.

Името й придобило световна известност като първия в света фотомодел, използван за реклама.

С известността, не закъснява и предложението да пее в операта в Мадрид.

С това започва световната ѝ кариера в Европа като оперна прима.

През 1890 г. Лина заминава за Русия, където в нея се влюбва до полуда дворянинът Александър Баратински – наследник на милиони, но слаб характер – зависим от родителите си. Двамата сключват брак, но родителите на младоженеца не одобряват булката и поискват от императора да анулира брака. Огорчена, Лина гордо напуска Русия и се отдава на работата си.

Бележи връх в певческата си кариера с партньори като великите оперни асове Карузо и Шаляпин.

Години след това, през 1908 г. се решава повторно да се омъжи – за американския милионер Робърт Чандлър. И отново не сполучва с брака. Двамата със съпруга й живели цифром и словом заедно едва 8 дни, преди да разберат, че имат „непреодолими различия“ в характерите си. Четири години по-късно официално се развеждат.

След време Лина свързва живота си с оперния певец Люсиен Мураторе, от когото на 40-годишна възраст ражда дъщеричка – Елена. И този брак няма много дълъг живот. На 53 Лина се развежда, за да сключи брак с автгомобилния състезател Джовани Кампари. Това е единственият брак, който не прекъсва съдебно, а съдбовно – след 6 години брачен живот, Лина остава вдовица.

По време на Втората световна война, достигнала достопочтена възраст, Лина Кавалиери обявява, че иска да стане медицинска сестра на фронта. Не успява да реализира идеята си.

Жената, покорила хорските сърца и оперните сцени, загива от бомба над дома ѝ във Флоренция. Датата е 7 февруари 1944 г.

На тази дата света напуска една от най-красивите представителки на нежния пол – талантливата оперна прима Лина Кавалиери.

И днес ликът й от ретро картичките очарова любителите на фотографията и на женската красота и изисканост.

Еми Мариянска

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви