Украински бежанци

Държавата трябва да осигури подслон на бежанците от Украйна, които сега са настанени в хотели, защото хотелиерите са заявили желание да посрещат туристи от 1 юни.

Това обяви на брифинг Мариана Тошева, ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет.

Налични са 33 000 места – ведомствени и държавни бази, а броят на хората, които трябва да бъдат настанени, е 59 085.

„Отправено е искане към ведомствата да предоставят свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната“, заяви още Мариана Тошева, уточнявайки, че част от тези места се нуждаят от ремонт.

Някои украински граждани проявяват желание да живеят под наем или да си намерят самите те жилище, отбеляза още ръководителят на Оперативната група.

„Много българи отвориха домовете си и приютиха украински бежанци, а хотелиерите, които ги приеха, бяха подпомогнати. По този начин този бизнес, който пострада от COVID кризата, беше подпомогнат. Средствата, които досега са изразходвани за това, ще бъдат предоставени на ЕК и те ще бъдат покрити. Амбицията ни е да имаме готовност за настаняване на 70 000 души“, посочи още Мариана Тошева.

Тя обясни още, че преместването на хората ще стане с помощта на Министерството на транспорта. По данни на Агенцията за бежанците до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, каза, че друга много важна задача на правителството е осигуряването на мерки, които да подпомогнат приобщаването на украинските граждани, бягащи от войната.

На заседанието на Министерския съвет днес се обсъжда постановлението, с което на всички граждани от Украйна, получили статут за временна закрила, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца.

След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система, информира Величкова.

„Правителството е предвидило и мерки за насърчаването на заетостта, като например подпомагане за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат допълнителна финансова помощ за заплащане на наем“, поясни Величкова.

По думите ѝ се работи и за създаване на бързи и облекчени условия, с които държавата да подпомогне организации и фирми за изграждане на детски центрове, като идеята е това да бъде добър механизъм не само за украинските деца, но и за българските.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви