САЩ натискат София и Скопие да се разберат
САЩ натискат София и Скопие да се разберат

САЩ водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове. Тъй като, според тях, е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от МИА.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че продължават с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

„Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион“, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

Той отбеляза, че „историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения, и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове.“

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

Съвсем наскоро българският президент Румен Радев подчерта, че върху страната ни се оказва силен натиск да вдигне ветото пред еврочленството на Скопие. И изрази недоумение, че това се прави по отношение на държава-членка, а не спрямо кандидатката Северна Македония.

Партиите от управляващата коалиция пък непрестанно повтарят, че България няма намерение да вдига ветото преди да се изпълнява записаното в договора ни със Северна Македония.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви