Човек, богове, поява на човешката раса
Човек, богове, поява на човешката раса

„Теория на древните астронавти“
През 20-ти век версията, че съвременният човек има извънземния произход, беше популярна. Един от основателите на идеята за палеоконтакт през 20-те години е Циолковски. Той обяви възможността извънземни да посетят земята. Според теорията за палеоконтакта, някъде в далечното минало, приблизително в каменната ера, извънземни са посетили Земята по някаква причина.

Или са се интересували от колонизацията на екзопланети, или от ресурсите на Земята, или това е била тяхната база. Но по един или друг начин част от техните потомци се заселват на Земята. Може би дори са се смесили с местния род Homo. А съвременните хора са метиси на извънземна форма на живот и местни жители на Земята.

Появата на Homo sapiens / разумен човек / е резултат от дълго еволюционно развитие, което отне десетки милиони години.

Първите признаци на живот на Земята възникват преди около 4 милиарда години, по-късно възникват растения и животни, а само преди около 90 милиона години на нашата планета се появяват така наречените хоминиди, които са най-ранните предшественици на Homo sapiens.

Кои са хоминидите?
Хоминидите са семейство прогресивни примати, които станаха прародителите на съвременните хора. Появявайки се преди около 90 милиона години, те са живели в Африка, Евразия и Америка.

Преди приблизително 30 милиона години на Земята започва глобално охлаждане, по време на което хоминидите са изчезнали навсякъде, с изключение на африканския континент, Южна Азия и Америка. В ерата на миоцена приматите преживяват дълъг период на видообразуване, в резултат на което ранните предци на хората, австралопитеците, се отделят от тях.

Кои са австралопитеците?
Костите на австралопитека са открити за първи път през 1924 г. в африканската пустиня Калахари. Според учените тези същества са принадлежали към рода на висшите примати и са живели в периода от преди 4 до 1 милион години. Австралопитеците били всеядни и можели да ходят на два крака.

Възможно е към края на съществуването си да са се научили да използват камъни за чупене на ядки и други нужди.

Преди приблизително 2,6 милиона години приматите се разделят на два клона.

Първият подвид в резултат на еволюцията е превърнат в умел човек, а вторият в африкански австралопитек, който по-късно изчезна.

Кой е квалифициран човек?
Handy man (Homo habilis) е първият представител на рода Homo и съществува от 500 хиляди години. Като силно развит австралопитек, той имаше доста голям мозък (около 650 грама) и съвсем съзнателно изработени инструменти.

Смята се, че именно сръчен човек е направил първите стъпки, за да подчини заобикалящата природа, като по този начин е прекрачил границата, разделяща приматите от хората. Homo habilis живеели в лагери и използвали кварц за създаване на инструменти, които донасяли в домовете си от далечни места.

Нов кръг на еволюция превърна умел човек в работещ човек (Homo ergaster), който се появи преди около 1,8 милиона години. Мозъкът на този изкопаем вид бил много по-голям, благодарение на което можел да прави по-съвременни инструменти и да запалва пожари.

В бъдеще работещият човек е заменен от Homo erectus, който учените вече смятат за непосредствен прародител на хората. Еректус можеше да прави каменни инструменти, носеше кожи и не пренебрегваше да яде човешка плът, а по-късно се научи да готви храна на огън. Впоследствие те се разпространяват от Африка в цяла Евразия, включително Китай.

Кога се появи разумният човек?

До днес учените смятат, че Homo sapiens е заменило Homo erectus и неговия неандерталски подвид преди около 400-250 хиляди години. Според ДНК изследвания на изкопаеми хора, Homo sapiens произхожда от Африка, където митохондриалната Ева е живяла преди около 200 000 години.

С това име палеонтолозите наричат последния общ прародител на съвременния човек по майчина линия, от който хората са получили обща хромозома.

Предшественик по мъжка линия е така нареченият „Y-хромозомен Адам“, който съществува малко по-късно – преди около 138 хиляди години. Митохондриалната Ева и Y-хромозомният Адам не трябва да се идентифицират с библейски герои, тъй като и двете са просто научни абстракции, приети за по-опростено изследване на появата на човека.

Като цяло, през 2009 г., след анализ на ДНК на жителите на африканските племена, учените стигнаха до заключението, че най-древният човешки клон в Африка са били бушмените, които вероятно са станали общи прародители на цялото човечество.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви