Първан Симеонов: Балансите печелят
Първан Симеонов: Балансите печелят

Решението за Украйна беше очаквано. От два-три дни стана ясно, че се търси сближаване на позиции главно между БСП и „Продължаваме промяната“. Това е успех за БСП, несъмнено, защото БСП наложи своята визия. И донякъде е успех за президента. Успех е и на балансьорските умения на Петков и Василев. В едно вече можем да сме сигурни – че като комбинативност, адаптивност и гъвкавост те са с доста добри качества. Борисов беше гъвкав, но тук имаше много сериозно ходене на въже. Това каза пред Dir.bg политологът Първан Сименов, след като парламентът гласува България да окаже военна помощ на Украйна, но не и да предостави директно физическо оръжие.

„Бе намерен баланс не само предвид категоричността на БСП, а и предвид категоричността на общественото мнение. Като цяло това си беше сериозно въжеиграчество. Друг е въпросът, че това е решение, от което никой няма да е доволен. Това е решение от типа компромис – всеки има за какво да се ядосва. Вътрешната опозиция в БСП веднага може да каже защо се гласува. В същото време „Демократична България“ ще каже, че ние сме приели военно-техническа помощ, но хората от ДБ, онази част, които са по-независими, ще кажат, че ДБ са се подвели. Същото казва и Костадин Костадинов, който гласува против.

Той смята, че сега започва някакво ново летоброене. Като цяло това е някакъв компромис от типа всички да са доволни на ръба на това всички да не са доволни. Факт е, че се намери ваксата. Голяма заслуга за това идва и от самия Киев, който някак легитимира постигнатото като каза: „Да ние сме ОК с това.“

Ясно е, че нещата са съгласувани по-рано“, добави Първан Симеонов.

Според него въпросът сега е и западните партньори и да кажат ОК.

„С това решение България в по-голяма степен от преди се записва в списъка на държавите, които помагат военно. Но в същото време България си запазва и баланса, без да се превръща в Унгария, на малко по-особената позиция. Това е България – тя е гъвкава, адаптивна, цели да е добре с всички. Винаги е било така. Помните преди лозунга: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“. Мисля, че тук президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков, всъщност, направиха едно и също. Радев и Петков се мъчат да говорят и на двете племена.

На Радев му е по-лесно, защото той е в президентска роля и към него няма очаквания, каквито има към Петков. Все пак към Петков има оперативни очаквания. На Петков никак не му беше лесно да намери баланса. Но като видим кои са успешните политици в най-новата история на България, това са все политици, които са успели и на двете племена да говорят.

Иван Костов, който беше един от най-прозападните политици в България, отказа в ключовия момент албански бежанци. Сакскобурготски, който беше, както пишеше на една стена до Факултета по журналистика, „цар от БСП“, балансира между комунистическа България и монархическа България. Борисов същата работа – балансьор. Та и Петков също е балансьор – управлява коалиция, която е събрала на едно място БСП и наследниците на СДС, визирам ДБ. Рано или късно балансите печелят“, завърши Първан Симеонов.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви