Пламен Тончев: Маже да се повиши напрежението
Пламен Тончев: Маже да се повиши напрежението

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев заяви пред депутатите, че е възможно повишаване на цената на природния газ в резултат на въвеждането на посредници и прекупвачи. Не е диверсификация, ако газът се купува от тях и е руски. Това каза той по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия.

Тончев предупреди, че може да ескалира социалното напрежение. По думите му възможни са доставки през Гърция, Турция и Румъния, но на значително по-високи цени.

Анализи показват, че ако и на Гърция бъде спрян природният газ, то терминалът при остров Ревитуса няма да е достатъчен за нуждите на България и Гърция. Съществуват и опасности да не се запълни капацитетът на хранилището в Чирен. Ако не се намери газ през май и юни необходимите количества няма да са нагнетени. Така смята шефът на ДАНС.

Той допълни, че по експертни оценки, ако България приеме механизма на „Газпром експорт“ за плащане в долари и превалутирането им в рубли, рисковете са свързани със забава и неизпълнение на плащането в срок, зависи и от наличности на рубли на Московската фондова борса.

Повишението на цените на природния газ ще доведе до искане на компенсации. Финансирането на подобни мерки ще доведе до увеличаване на външния дълг. Това добави Пламен Тончев. В същото време той заяви, че цените на доставките на синьо гориво за месец май са по-ниски от тази на „Газпром“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви