Коалиционният съвет приключи без изявления
Коалиционният съвет приключи без изявления

Коалиционният съвет на управляващите обсъди предложението за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна. То трябва да бъде внесено утре в Народното събрание. Близо два часа продължи заседанието в Министерски съвет, но след него партньорите не дадоха изявления.

Така резултатът от вечерната среща на управляващата коалиция ще стане ясен утре. Тогава парламентът ще обсъди предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна. Внесени са три проекторешения – от „Продължаваме Промяната“, от ГЕРБ-СДС и от „Демократична България“.

Проектът на ПП предвижда Народното събрание да даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект. Както и иситуацията по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на страната. В проекта е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, както и хуманитарна, и финансова. Предвижда се помощта да бъде според нуждите на украинската страна и съобразно нашите възможности.

Проекторешението на ПГ на „Демократична България“ е за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. А това на ГЕРБ-СДС също е свързано с предоставяне на военна и техническа помощ.

Наскоро председателят на БСП Корнелия Нинова предупреди, че ще напуснат управляващата коалиция, ако Министерският съвет гласува оръжие за Украйна.

Коалиционният съвет не беше започнал, когато Лена Бахчеванова каза, че не вярва коалицията да се разпадне. Това тя заяви пред Нова телевизия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви