Радев: Някои говорят без да мислят
Радев: Някои говорят без да мислят

Президентът Румен Радев отново разкритикува властта, като посочи, че някои политици изпълняват казаното от НАТО без да разсъждават и без да отчитат на какво равнище е сигурността на страната, когато решаваме да изпращаме оръжие за Украйна. Радев беше категоричен още в прогнозата си, че БСП няма да напусне управлението.

„България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори, но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение – ако нашите партньори им кажат „не, не може да се предостави оръжие, защото е опасно и има ескалация“, те ще кажат, че не трябва; ако партньорите кажат „предоставяйте веднага оръжие“, те почват да правят точно това.“ Това заяви президентът Румен Радев от Пловдив, където се срещна със студенти от Аграрния университет в града.

„Хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрекъснато настояват за предоставяне на оръжие, не правят няколко съществени разлики – за разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, имаме граници по Черно море, огромна историческа диаспора, а някои от тях са зависими едва на 6% от руския газ, както Испания например. Ние сме много по-зависими“, подчерта държавният глава.

По думите му хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите.

„Други го правят от невежество и без да преценяват изобщо какъв е рискът“, каза още Радев

и попита дали тези, които ще взимат решения, могат да отговорят на няколко въпроса:

– какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София
– какво е състоянието на българската авиация, докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС
– какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство
И знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процесът на генериране на сили, които трябва да дойдат тук, изброи Румен Радев.

„Ако не знаят отговорите, просто е невежо“, категоричен беше президентът.

Според него БСП ще намери такава формулировка, че „е хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност“ относно изпращането на оръжие за Украйна.

По темата за руския газ Румен Радев коментира, че тази криза е „чукала на вратата“, и Европа трябва да излезе с общо решение на казуса.

„Тази криза чукаше на вратата от много време. Европа закъсня. Въпросът е какво направи българската страна, при положение че знаеше за тази потенциална опасност“, попита държавният глава и отбеляза, че „Булгаргаз“ има лиценз за търговец. Президентът се поинтересува и защо „Булгаргаз“ не с скючил договор за май и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

„Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта, нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз“, дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне“, подчерта президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви