ПП сгъстяват мъглата с помощта за Украйна
ПП сгъстяват мъглата с помощта за Украйна

На коалиционния съвет довечера от „Продължаваме промяната“ / ПП / ще коригират предложението си за Украйна, като добавят формулировката „военно-техническа“ помощ. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна.

Припомняме, че коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев, преди утре парламентът да разгледа въпроса на извънредно заседание. Първоначално такъв трябваше да се проведе в неделя вечерта, но бе отложен за днес.

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров обяви пред Нова нюз, че в коалицията разбират какви са доводите и аргументите на партньорите в коалицията.

„БСП разбира нуждата да има стабилно управление, за да се преведе държавата през кризите, които са пред нас. Вижте, помощ от България към Украйна няма да натежи везните в една или друга посока. Затова и в разговорът със Зеленски премиерът каза с какво можем да помогнем, коментира Андрей Гюров. – Ние не трябва да се снишаваме. БСП разбират каква е позицията и вярвам, че ще се държат отговорно, за да преведем страната през кризите. Настроени сме да взимаме отговорни държавнически решения на съвета довечера“.

Според него предоставяне на военно-техническа помощ означава, че може да се предостави подкрепа с ремонт на оборудване, боеприпаси. Но не може помощта да включва военни български части на място.

От думите му стана ясно, че България продължава да доставя оръжия по договорите си, сключени от преди войната. „Партнираме си с над 50 държави, след войната обемът на износа значително се промени. Това, което сме поели като ангажимент е да доставяме оръжие на нашите партньори. Какво се случва с доставките след това- няма как да знаем“, допълни Гюров. И добави, че България разполага с нужните места и кадри за ремонт на военна техника.

Калоян Икономов смята, че в идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението.

„Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител“, каза още Икономов.

“ Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото ни разделят“, увери Икономов.

В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от „Продължаваме промяната“ не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

„По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си“, заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

„Много силно се акцентира върху темата „страх“ и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото – че ако дадем оръжие, видиш ли – влизаме във войната. А това е двоен избор – имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо“, каза още Калоян Икономов.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Имам предложение…..Защо не наречем презервативите…ТЕХНИЧЕСКА ПОМЩ за извършване на вид услуги????

  2. ЯНЕВ си подаде оставката, защщото нарекъл воината..военна операциа.Сега наричаме оръжоята..техническа помощ.Кой ще подаеа оставка сега???? КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви