Нидал Алгафари

Свободата на медиите и словото е най-важния елемент на демокрацията и демократичните общества.

И за непрофесионалистите в областта е вече видна тежката симбиоза между медии и политика. Много журналисти се държат, като пиари на определени политически формации, а политическите пиари безконтролно изместиха партийното  говорене директно в социалните мрежи.

От BurgasNews много пъти сме разговаряли на тази тема с различни представители на властта, политически анализатори и журналисти.

Всички са единодушни по въпроса, че свободата на словото е основния механизъм на демокрацията. Но не всички са съгласни, че в България няма свобода на словото.

Днес по тези въпроси разговаряме с Нидал Алгафари.

Той е български режисьор, писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ ,включително на предаването за АЕЦ-Козлодуй. Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия– история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Автор на романа „Боже, защо господ лъже“– издаден през 2014 година в София. Впоследствие романът е продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли“, Любиш ли, ти, Бог си“  и „Орисани да избираме“. Следва двутомният му роман „Рано или късно“, издаден през 2019.

Г-н Алгафари, с какво се занимавате в момента? Къде Ви намираме?

Намирате ме в офиса ми. Пиша по новия си роман. Даже още не съм му измислил заглавие.

Значи пандемията Ви се е  отразила творчески? Да очакваме ли нова книга – рожба на принудителната изолация?

Не, това е много труд и усилия, което няма нищо общо с пандемията. Даже пандемията ми навреди, защото трябваше да си почивам, да си отмарям. Но не се получи това почиване, защото всичко беше затворено, не можех да се виждам с приятели, близки, познати и трябваше да работя постоянно.

Хората от моето поколение все още Ви свързват с „К-ку“. Според Вас има ли място сега за подобно предаване, или то си беше продукт на времето и трябва да си остане там?

От такъв вид и жанр предаване винаги ще има нужда. Независимо в кое време, в коя държава. Това предаване беше опит за сатира. Буквална сатира. И донякъде, казвам донякъде, успявахме в нея.

Да преминем към сериозните въпроси. Вие бяхте и изпълнителен директор на БНТ. Познавате медиите от кухнята. Какво е Вашето мнение за средствата за масово осведомяване сега? Има ли нужда от нов закон за тях? Зависими ли са от политиците? Има ли свобода на словото?

Аз смятам, че има независимост и свобода на словото. И то даже по-скоро е свободия на словото. Защото няма държава в света, в която по този вулгарен начин да се обругават политици, държавен глава, министър председател . Всеки излиза и говори, каквото си поиска. Сега за телевизиите, те си имат свои финансови интереси. Понякога са по-близки с някои среди от обществено политическия живот. Така че, имаме пълната свобода. Въпросът е вече в авто цензурата, която отвътре трябва да си издаваме, а не я даваме.

Вие сте и политически ПР. Според Вас адекватни ли са в момента ПР-ите на властта? Какъв трябва да е политическият ПР специалист? Важно ли е образованието?

Трябва да има нужния опит и да познава народо-психологията на хората. Смятам, че новите се справиха и то много добре. Все пак успяха да докарат „Продължаваме промяната“ на власт. Това, че дойдоха на власт, се дължи основно на пиарите, които работеха за тях и си свършиха много добре работата. Но след това, тези пиари трябваше да се сменят. Защото едно е да си пиар по време на избори, друго е вече да си пиар по време на управление. Съвсем друга е работата вече, като специалисти по връзките с обществеността, да се работи с  обществото. Този мост между властта и хората е малко по-различен от предизборния пиар.

Как бихте коментирали изявите на премиера и новото правителство, свързани с войната в Украйна? Как трябва да се държат и да говорят?

Как трябва да се държат и говорят е показателен последният брифинг на Асен Василев. Той се държа много точно и премерено. За сметка на това, на  министър-председателя  не му се отдава публичното говорене. Той се опитва да каже много повече неща от тези, които устата му може да изговори. Обърква го точно това. И има една нелепа усмивка, която поставя навсякъде, а то не бива да е навсякъде.

Но въпреки всичко мисля, че към този момент тези хора се справят. Справят се, макар и не по най-добрия начин. Този, който не успява да се справи е господин Радев. На него му е много зле  в ситуацията, защото му е много трудно да намери теми, на които да говори. Теми, които да са в унисон със ситуацията  и това което искат хората и по-голямата част от народа. Много му е трудно да защитава теория, която е поддържана от малцинство.

Вашата съпруга е психотерапевт. Коментирате ли с нея изявите на политиците и какво е нейното мнение относно психичното им здраве?

Тя никога през цялата си кариера не е говорила за политици и политически теми. Тя смята, че да ги коментира у дома е неправилно и непрофесионално. Пък и не може само от медийните им изяви да направи психологическа и психо терапевтична картина, заключения. Помага основно на мен със съвети за това, как да се държа пред камерите, поведението на тялото ми и други такива. Никога не е коментирала политици. Даже на мен ми се е искало, било ми е интересно да чуя нейно мнение, но тя винаги е избягвала това.

Според Вас, социалните медии изместват ли традиционните? Какво Ви дразни и какво Ви харесва в тях?

Не, не могат да ги изместят. Това е така, защото е много трудно в купата сено да откриеш игла. В медиите имаш представа, коя в каква ориентация е. И човек, преглеждайки всички новинарски емисии, да си направи общ анализ на това, което го интересува. Социалните мрежи са пълни с фейкове, фалшиви новини. Трудно е човек да се ориентира в един миша-маш от писания. Опити за измама, които са доста често срещани, включително и политическа. Не могат да изместят традиционните медии – Никога!

Това може би не е във Вашата сфера, но каква, според Вас, трябва да е рекламата на българския туризъм?

Много труден въпрос ми зададохте този път? Зависи в каква насока е. Ако тръгнем да правим реклама за арабските държави, примерно, ще е съвсем различна от тази, която ще направим за Щатите, Русия и т.н. В зависимост от това, какви туристи търсим. Ако търсим по-богати, по-бедни, трябва да се съобразяваме и с тези фактори. Много ми е трудно да дам точен отговор. Този въпрос е труден за мен.

И накрая – идва лятото, къде ще почивате с Вашето семейство и бихте ли предпочели Южното българско Черноморие? Да кажем Бургас и регион?

Да Ви кажа честно, много харесвам Бургас, но в последно време го презастроиха много повече, отколкото съм очаквал. И ще ми е много трудно в тежката навалица, която се получава в такива случаи, да си починем. Искаме с моето семейство малко по-уединени места, където няма да се сблъскваме с големи тълпи. Ще почиваме в чужбина. Ще си изберем уединено място, както казах. Аз ще пиша, съпругата ми също пише по време на почивките ни. Така че в чужбина.

Интервю на Янчо Николов

1 КОМЕНТАР

  1. Нидал Алгафари е дърт комунистически дамазлък. Каква свободия на словото говори тоз комуняга? Иска им се на червените мазняри да не се пише и говори за проблемите, които създадоха в страната за години напред

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви