Украински бежанци

Правителството обяви, че удължава Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна.

Помощта отново ще бъде в размер на 40 лева без ДДС. И ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите на морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти, заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

Хотелиерите в Банско определят мярката като добра за предстоящите месеци. Причината- туристите в курорта са осезаемо по-малко, отколкото през зимата.

В Банско към момента са настанени около 700 украинци, почти всичките живеят в хотели.

У нас са настанени над 30 хиляди бежанци, само по Черноморието. Водят се вече разговори между властта и собствениците в зимните ни курорти за преместване на бежанците от летните към зимните почивни бази.

Министерството на туризма пусна въпросник към хотелите, желаещи да приемат бежанци. Хотели навсякъде в страната могат да кандидатства по тези програми- както по морето, така и в планината. Държавата трябва да се стреми да социализира максимално бързо бежанците, което означава да ги настани в къщи и апартаменти. Не е добре да бъдат в бази и хотели, те не идват на почивка”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви