Българска фирма замесена в престъпление в Украйна
Българска фирма замесена в престъпление в Украйна

Българска фирма е замесена в опит за незаконен трансфер на 1,2 милиона долара от Украйна. Това съобщиха от офиса на главния прокурор Ирина Венедиктова.

По искане на обвинението в Киев, съдът е наложил запор на банковите сметки на украинска компания. До решението се е стигнало, след като при разследване украинската полиция е установила, че по време на военно положение представители на дружеството са се опитали да изтеглят неправомерно сумата от 1,2 милиона долара. И да ги прехвърлят в сметката на българска фирма, открита в украинска банка.

За целта са предоставени документи за сключена сделка за внос на селскостопанска продукция през морския терминал на град Николаев.

Споразумението между двете компании обаче е сключено през март 2022 г. Това е по време на активни военни действия в района на украинския град. Поради това в този период е било невъзможно действителното претоварване на пратки в пристанищата на региона, което показва фиктивността на това споразумение и че прехвърлянето на средствата е опит за нелегален трансфер, допълват от офиса на главния прокурор на Украйна.

Досъдебното разследване е извършено от следователи на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна и е образувано в съответствие със законодателството за пране на пари, придобити по престъпен начин, укриване на данъци и служебна фалшификация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви