Украйна призна, че
Украйна призна, че "Призракът на Киев" е мит

В социалните мрежи „Призракът на Киев“ е герой, ас на украинската военна авиация, пилот на изтребител. За него се твърди, че е свалил редица руски самолети. Разказите за него започнаха само няколко дни след началото на войната. И се разпространяваха в продължение на над два месеца, в това число от официални лица и институции. Но в събота Украйна призна, че легендарният пилот е мит.

„Призракът от Киев е легенда за супергерой, чийто образ е създаден от украинци!“. Това съобщиха във „Фейсбук“ военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището.

Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой. И е удостоен посмъртно със званието Герой на Украйна, съобщиха миналия месец украинските военновъздушни сили. Но той не е „Призракът на Киев“, се казва в сегашното им изявление.

„Информацията за смъртта на „Призрака на Киев“ е невярна. „Призракът на Киев“ е жив. Той въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти“, които успешно бранят Киев и областта, допълват украинските ВВС.

Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари,

когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който собственоръчно е свалил няколко руски самолета.

Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват „Призрака на Киев“ по време на бой.

На 25 февруари бившият украински президент Петро Порошенко пусна в „Туитър“ снимка, която Министерството на отбраната на Украйна е публикувало преди три години, като изказа невярното твърдение, че на нея се вижда „Призракът на Киев“, който е поразил шест руски самолета.

Два дни по-късно официалният акаунт на Украйна в „Туитър“ сподели видеоклип, включващ същата снимка, заедно с кадри на изтребители в бой, на фона на музика. Текстът на видеото гласеше: „Народът го нарича „Призракът на Киев“. И с право – този ас на украинските ВВС господства в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуващите руски самолети“.

В същия ден Службата за сигурност на Украйна сподели същата стара снимка в „Телеграм“, но вече с твърдението, че той е свалил 10 окупационни самолета.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви