Искам да отправя един призив към украинските граждани да бъдат особено бдителни. С наближаването на активния туристически сезон имаме всички основания да смятаме, че посегателствата срещу тях ще зачестят. Апелирам към тях да проявяват особена бдителност и да оказват пълно съдействие към българските органи на реда и прокуратурата.

Този призив към украинските бежанци отправи ръководителят на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев, след като той, заедно със старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас, дадоха информация за задържаните двама молдовци, извършили въоръжен обир за близо 200 000 лева от украинско семейство в Свети Влас.

Старши комисар Калоянов сподели от своя страна, че след започването на военния конфликт в Украйна голям брой украински граждани са дошли на територията на България. Голяма част от тях се намират в област Бургас.

До вчера сутринта служителите на ОДМВР, които активно участват в регистрацията на временна закрила на тези украински граждани, са издали и регистрирали над 21 000 регистрационни карти. Трябва да се има предвид, че в една карта може да е едно семейство с деца, така че говорим за едно много голяма цифра украински граждани, намираща се на територията на областта“ , поясни директорът на ОДМВР Бургас.

Той поясни, че още, когато е започнал този наплив на украинци в областта, от ОДМВР-Бургас са стартирали система от контакти с неформални лидери и доброволци на бежанците.

В контакт сме с тях и ги съветваме какво трябва да правят в България и от какво трябва да се предпазват. Полицейските служители ежедневно контактуват с тях. Видеонаблюдението е едно най-добрите средства в разкриването на престъпления, както и за превенция„, каза старши комисар Калоянов.

Той допълни, че има полицейско присъствие на местата, където има голям брой украински граждани. Комуникацията с тях вървяла добре, като според него органите на реда трябва да навреме да прихващат информация за лица, които са дошли в България с цел да извършват престъпления.

За момента няма големи сигнали за украинци, извършващи престъпления. Няколко случая на неспазване на законите по пътищата“ , завърши директорът на ОДМВР-Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви