В смутно време – не само в локален, а и в глобален план, посланията на мюзикъла от Парашкев Хаджиев „Службогонци“, който ще бъде представен в сряда, 4-ти май, от 19 часа в залата на Бургаската опера, звучат актуално.

Болезнено познати са ни събитията в забавната постановка, персонажите имат изумително съвременен облик, а осмиването на домогването до власт с всевъзможни средства също съответства на нашето време. Комедийната сатира „Службогонци“ е по либрето на Банчо Банов, създадено по едноименната комедия на Иван Вазов.

Дядо Вазов е всепризнат познавач на народопсихологията ни, която, уви, е непоколебимо застопорена, дори и в днешните динамични дни. Всепризната максима е, че изкуството е като барометър за нелицеприятните факти и отношения, дори само за да ни помогне да осъзнаем първопричините за тях…

Представлението на „Службогонци“ гарантира именно настроение, забавна трактовка на вечно актуални теми, словесни закачки, ярко артистично присъствие, абсурдни ситуации и искрен смях със саркастично-горчиво-поучителен характер.

А рефренът: „Служба, служба, малка, голяма, от тебе по-хубава няма!“ звучи като че ли с днешна дата, напълно в синхрон с девалвацията на ценностите…

И смешни, и леко тъжни констатации се правят по време на спектакъла, а като остатъчно усещане е възгорчивият вкус на осъзнати истини под камуфлажа на комедийните ситуации, разкриващи всеки от героите в характерната им светлина.

Диригент на „Службогонци“ в сряда е именитият маестро Иван Кожухаров. Режисьор на постановката, която брилянтно и с хирургическа точност, където острието попада на най-болезнените теми, отразява съвремието ни, макар действието в пиесата на Вазов да се развива в началото на XX век, е доц. д-р Александър Текелиев, Сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Чавдар Чомаков, диригент на хора – Невена Михайлова, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор – Христо Белчев.

Заредената с неподправено настроение и артистични закачки постановка ще бъде представена на 4-ти май, сряда, с вдъхновеното и раздаващо се сценично присъствие на солистите: Делян Славов, бас /дебют/, в ролята на министър Никола Балтов, към когото се домогват за „сладка службица“ близки, по-далечни и най-далечни роднини и познати.

Сопраното Мария Цветкова-Маджарова буди искрен смях и възхита в образа на трогателната с чистосърдечието си и лесно манипулируема министерска дъщеря Аничка, подведена от опитния лицемерен прелъстител Хоров, който цели единствено и само лични облаги, а е опериран от чувства.

Сребрина Славова, мецосопран, влиза в ролята на баба Дона, която освен плетките на две куки, се опитва да заплита вещо и човешките взаимоотношения.

Баритонът Йордан Христозов е в характерната роля на Станчо Квасников, роднина на министъра от провинцията, който прикрива подмолните си цели.

Тенорът Марчо Апостолов, гост, е темпераментен и свръхкомичен като Хоров, завършил земеделско училище в Швейцария, но с претенции за дипломатическа кариера – чрез брак по сметка с министерската дъщеря.

Диман Панчев, бас, влиза в образа на чешита Боздугански, който винаги носи пищов в джоба – за всеки случай, и е готов да се ожени за карикатурната Поликсена, за да се облагодетелства. Сопраното Шмилена Султанова е шармантната г-жа Терзийска, която на няколко пъти „изработва“ служба на мързеливия си съпруг неудачник, но за жалост в сюжета на „Службогонци“ обърква обекта на евентуалната облага.

Людмила Михайлова, сопран, е с аристократична осанка в образа на светската дама от висшето общество Шийкова, която вещо плете интриги, играе ролята на сватовница и е наясно с всичко, което се случва в столичния град. Лина Пеева, мецосопран, е умопомрачително комичната и предизвикваща здравословен смях Поликсена – кривогледа стара мома, за която „мъж лош няма“.

Сопраното Весела Апостолова е очарователна в ролята на скромното чистосърдечно момиче от народа Стоянка, влюбено в Илия – в ролята на нейния любим – Николай Николов. Тенорът Мирослав Димитров е в ролята на вестникаря Драмков, готов да обслужва интересите на всяка партия, която е на власт.

Вълю Тотев е в образа на депутата Чалканов, Александър Перперлиев влиза в ролята на дребния човечец Какавидов, чиято съдба, градена чрез сърцераздирателни молби, предизвикващи съжаление, както и на безскрупулни доноси, има неочаквана развръзка…

Запазена марка на постановката на „Службогонци“ е интелигентната режисура, както и яркото присъствие на всеки от участниците. А смехът – оздравителен и пречистващ, е гарантиран, като за публиката ще бъде така необходимият заряд за сложното време, наситено със свръхдози стрес…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви