Двамата задържани извършители - Владимир О. и Виталий С., граждани на Република Молдова
Двамата задържани извършители - Владимир О. и Виталий С., граждани на Република Молдова

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Владимир О. и Виталий С., граждани на Република Молдова, обвиняеми за грабеж в гр. Свети Влас.

С две постановления от 30.04.2022 г., Виталий С. и Владимир О., са привлечени като обвиняеми за това, че на 28.04.2022 г., в гр. Свети Влас, в съучастие като съизвършители, отнели чужди движими вещи: сумата от 65 000 евро, равняваща се на 127 128,95 лева, сумата от 10 000 лева и бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на обща стойност около 30 000 щатски долара, равняващи се на 55 959 лева, мобилен телефонен апарат, марка „Айфон“, модел „11″, от владението на В. Ч., украински гражданин и В. И., украинска гражданка, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – нанасяне на удари по тялото и лицето на пострадалия В. Ч., насочване на огнестрелно оръжие към двамата пострадали, възпроизвеждане на един изстрел, като извършеният грабеж е в особено големи размери и деецът е бил въоръжен (престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 3, вр. чл. 198, вр. чл. 20, ал. 2 от НК).

Деянието е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, като съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Съдът счете, че от събраните до момента доказателства, от същите може разумно да се предположи, че обвиняемите е възможно да са ангажирани в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването.

Според съдът, данните по делото сочат за конкретното участие на всеки от обвиняемите при осъществяване на деянието, както и че един от обвиняемите е бил въоръжен с пистолет.

Наред с това предметът на престъплението, посочен в постановленията за привличане на Виталий С. и Владимир О., надвишава 140 кратния размер на минималната работна заплата към датата на деянието.

„В случая става дума за обвинение за предварително добре обмислена и планирана задружна престъпна дейност. В практиката на ЕСПЧ се приема, че съгласуваният или организиран характер на твърдяните престъпни дейности може да бъде от значение за оценката на специфични рискове за укриване или извършване на престъпление (Valeriy Samoylov v. Russia, no. 57541/09, §110)“, пише в мотивите си Окръжен съд – Бургас.

Съдът счете, че посоченият риск от извършване на престъпление от страна на обвиняемите е с висока степен на интензитет, който не би могъл адекватно да бъде преодолян чрез по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“, а обуславя необходимост от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Според съдебната инстанция в случая е налице и реална опасност от укриване. Двамата обвиняеми не са български граждани, нямат постоянен или настоящ адрес и близки на територията на Република България.

Наред с това, тежестта на едно евентуално наказание за разследваното престъпление („Лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна), също дава основание за подкрепа на извода за наличие на реална опасност от укриване на обвиняемите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви