Вече не се изисква зелен сертификат за влизане в България. Как изглежда връщането към живота без ограничения?

От днес влизането в страната става без никакви ограничения. Заетите в туристическия бранш се надяват това да повлияе положително на сезона.

Важно е първо да кажа, че нашите две летища, Варна и Бургас, са абсолютно готови да посрещат туристи. Пътниците обаче са тези, които решават къде да отидат. В Гърция например, очакват нивата да надминат тези, които бяха през 2019 г. Нашите очаквания за този сезон са туристите, които пристигат в България с полети, да бъдат 50%, надяваме се 60% от нивата преди коронавируса. Това ни кара да смятаме, че има нужда от един много силен маркетинг, защото имаме неизползван потенциал като туристическа дестинация”, казва главният изпълнителен директор на „Фрапорт България“ Франк Кванте.

Той казва, че въздействието на войната в Украйна върху туризма в България най-вече зависи от самите нас.

„Ясно е, че няма да има руски туристи и украински туристи. Не трябва да пропускаме факта, че няма да има и туристи от Беларус. Това са 600 полета по-малко годишно. Няма как всичко това да не се отрази, но е много важно каква позиция ще заемем ние по отношение на туризма ни. Ако само наблюдаваме пасивно какво се случва, това няма да ни помогне. Със сигурност няма да се отрази успешно, ако просто стоим и допускаме да се говори как на българското Черноморие има мини, които могат да се взривят всеки момент, когато някой влезе в морето”, казва Кванте.

Кога ще си възвърнем нивата от преди коронавируса – отново зависи от всички нас – правителството, общините, компаниите, туроператорите, хотелиерите. Докато не започнем да рекламираме силно България като туристическа дестинация, то ще продължим да бъдем на ниски нива. Всички трябва да работим заедно за да имаме успех”, допълва той.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви