Синеморец

От вчера на поляните край Синеморец отново работи строителна техника, като този път свидетелствата са за изкоп за основи на сграда и строежът има разрешение от община Царево. Това се случва, ден след като Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас спря незаконно строителството на път в този терен.

След като гражданската група за опазване на Синеморец Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг! (SaveSinemorets) публикува вчера следобед сигнал за новото строителство, от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бе назначена проверка с личното участие на директора на РИОСВ-Бургас. Тази проверка бе извършена днес.

За „Дневник“ директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов съобщи, че в момента проверява документацията, но има разрешително за строеж от общината, към което са приложени и съгласувателни документи по природозащитното законодателство. Регионалната екоинспекция ще оповести публично резултатите от документалната проверка на строителния изкоп, който вече е факт, макар и встрани от спряното строителство на пътя.

Според информацията на Борислав Борисов от групата Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг! изкопът се намира в терен с решение на РИОСВ-Бургас да не се извършва екооценка от 2008 г. С това решение през 2008 г. тогавашният министър на околната среда Джевдет Чакъров е преценил, че строителството няма потенциално въздействие върху природата в имота, която е защитена като част от Природен парк „Странджа“ и двете едноименни зони от европейската мрежа „Натура 2000“, които постановяват, че на мястото има редки за Европа диви птици, местообитания и биологични видове. Документът с изтекла давност описва проект за 5 двуетажни вили и паркинг, до които ще води път от западна посока.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви