За пръв път от много време насам държавата чрез Областна администрация Бургас пред очите на всички граждани постави обществения интерес пред частния – заяви бургаският народен представител Константин Бачийски по повод на решението на областния управител Стойко Танков да оспори порочното решение на общинския съвет, свързано с инвестиционни намерения за изграждане на соларен парк върху старото военно летище в Равнец.

Според депутата със своята заповед областният управител практически е спрял проект за фотоволтаици, които би отнел от Бургас едно от ключовите му стратегически предимства, каквито би осигурила бившата авиобаза.

Бачийски отново припомни, че изграждането на фотоволтаичен парк от инвеститорите в посочения вид би унищожило безвъзвратно летателните способности на летището в Равнец, а това блокира изцяло идеята на това място да се създаде свободна икономическа зона с летище за обслужване на карго товари.

Фотоволтаични паркове могат да бъдат разполагани навсякъде, дори върху земеделска земя, а големи самолети могат да кацат само и единствено върху летищна инфраструктура.

Не съм против инвестицията, а съм против избора на мястото, където тя ще се осъществи. Този соларен парк може да бъде върху много други терени, но летището в Равнец може да бъде само на едно единствено място. Там, където е в момента. – коментира Бачийски.

Буквално дни преди гласуването в общинския съвет на предложението за разполагане на соларни съоръжения върху 2000 декара от територията на авиобазата Министерството на транспорта поиска да получи собствеността върху терена на летището, а Министерството на отбраната изрази „принципно несъгласие с инвестиционната инициатива и с предожения начин за реализирането и поиска запазване на летателната функционалност“

Константин Бачийски посъветва общинската администрация и мнозинството в Общинския съвет да преодолеят обзелата ги тотална амнезия и внимателно да се запознаят с решението за прехвърлянето на собствеността върху летището, в коeто Министерският съвет изрично е поставил като условие запазването на функционалното предназначение на съществуващите летателни полета.

„Явно ограничените мащаби в мисленето на общинската администрация в Бургас стигат само до разкриването на 40 работни места на терен от 2000 дка , където има потенциал за създаването на много повече работни позиции.

Явно тяхната представа за добавяне на стойност в местната икономика се изчерпва с разполагането на фотоволтаици. Явно уменията им стигат само до тези скромни мащаби. – коментира Байчиски.

Той призова критиците си да се вслушат в изявленията на инвеститорите, които официално признаха, че нямат претенции за локацията на мястото, където да разположат своите съоръжения.

Ако от общината не знаят къде има свободни общински терени, които да предложат на инвеститорите, аз с удоволствие ще им ги посоча – заяви депутатът.

Народният представител потвърди, че инвестиционният интерес към бившата военна база Равнец продължава да е сериозен, като повечето инвеститори са привлечени най-вече от възможността индустриалната зона да разполага със свое летище. За да функционира като такова и за да стартират инвестиционните намерения, то трябва да се лицензира.

Необходимите документи са вече изготвени по инициатива на Константин Бачийски. Остава да бъде изпълнено единствено изискването за изграждане на ограда, която е важно условие за авиационната безопасност.

Поставянето на оградата не се случва заради откровения саботаж от община Бургас, която отказва да се осигурят 160 000 лв. за поставянето на защитното съоръжение, необходимо за лицензирането на летището и стартиране на проекта.

Бачийски е убеден, че това може да се случи през държавата, ако летището се върне в нейни ръце или в друг случай даже и през общината при смяна на сегашното ръководството на община Бургас с хора, разбиращи стратегическата роля на Равнец за икономическото развитие на региона.

Константин Бачийски определи позицията на областния управител Стойко Танков към казуса като пример за държавническо мислене.

Според него г-н Танков е продължил на своя пост принципната политика на предшественика си проф. Мария Нейкова и не се е поколебал да защити обществения интерес независимо от това, коя икономическа групировка стои зад проекта с фотоволтайците.

За разлика от тях двамата през 2020 год. друг областен управител остана сляп за безобразията по казуса „Росенец“, където в последствие цяла България видя безбройните нередности и се наложи десетки хиляди българи от цялата страна да му помогнат да прогледне. Радващо е, че този път държавата не допусна ново безобразие по отношение на Равнец  – коментира още Константин Бачийски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви