Renault се разделя с АвтоВАЗ за 1 рубла
Renault се разделя с АвтоВАЗ за 1 рубла

Френският производител Renault ще предаде своя дял от компанията АвгоВАЗ на Научно-изследователския институт НАМИ. Това обяви министърът на промишлеността и търговията на Русия – Денис Мантуров, цитиран от ТАСС. В случая не става дума за национализация на активите, а за символична продажба срещу 1 рубла.

„ Renault няма възможност да поддържа работоспособността на своите подразделения в Русия. И затова ще предаде акциите си от АвтоВАЗ на град Москва като субект. Те ще отидат в НАМИ, който е част от Министерството на промишлеността и търговията.,К28като Renault ще си ги получи обратно, ако реши да се върне“, обясни Мантуров.

Според него, французите вече са взели решение да напуснат Русия, като в договора им за раздяла с акциите ще има опция, че могат да си ги купят за същата символична сума до 5-6 години. Всички инвестиция, които бъдат направени в АвтоВАЗ през този период, обаче ще бъдат включени в стойността на сделката.

„Никакви подаръци на никого няма да правим“, каза още министърът. Той не уточни и какви модели ще се сглобяват в завода на Renault в Москва. Там сега се произвеждат Arkana, Duster и Kaptur, но след изтеглянето на френския производител това няма да бъде възможно.

Трябва да се уточни, че от Renault не са коментирали изявленията на Мантуров и досега не са обявили официално за евентуална раздяла със акциите си в АвтоВАЗ. Собствеността на компанията в Русия се оценява на около 1,5 млрд евро, а местният пазар е вторият по важност. През 2021 г. на него са реализари 482 000 нови автомобила от марката, което е само с 39 000 по-малко от Франция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви