Френският философ Жан-Пол Сартр е казал: „Адът са другите (хора)“ и е оставил възможност всеки да интерпретира познанието му през собствената си призма. Позитивната психология, например, допълва, че взаимоотношенията са важен път към еволюцията и просперитета, но на каква цена?

Отговорът се крие в емоционалната природа на човешките отношения, а създаването и поддържането им в работна среда, се оказва голямо предизвикателство.

Токсичността на работното място е тема, за която се говори често и в много посоки. За разлика от отношенията в тесния семеен кръг, специалистите забелязват тенденцията, че сме по-малко склонни да прощаваме, защото не сме обвързани в близка роднинска връзка.

Британският когнитивен психолог и терапевт Хамайра Кабир дава няколко основни съвета за подобряване на работната среда. С две думи – план за действие.

Ограничете контакта си с токсичния колега

Направете каквото можете, за да ограничите „излагането си“ на токсичния си колега. Не се чувствайте принудени да започвате разговор. Вежливото „здравей“ е всичко, което е необходимо. Ако ви въведат в разговор, който става враждебен, говорете бавно и преднамерено – това уверява ума ви, че сте в безопасност и ви предпазва от навлизане в ненужен негативизъм.

Не страдайте в мълчание

Това не означава активен старт на кампания срещу тези, които са токсични, а е съвет да потърсите подкрепа, която да ви помогне да останете силни, да облекчите стреса и да поддържате здравословни контакти. Въпреки това, не попадайте в капана на токсичния човек. Смях или споделена история от време на време са добро алиби, но постоянното им поставяне на върха на вашето съзнание изтощава емоционалната ви енергия и оставя малко време и сила за по-позитивни занимания.

Грижи се за себе си

Отрицателните (и положителни) емоции са заразни. За да си спестите мъката да бъдете привлечени в тяхната негативност, обърнете специално внимание на това, което ви помага да се чувствате позитивни и енергични.

Запомнете: необходимо е много от доброто, за да се противопостави на лошото, така че не бъдете скъперници към собственото си време за релакс, за любими занимания и най-вече не пропускайте „сеанса с природата“. Доказано лечебен е.

Има алтернатива

Въпреки изброените механизми за защита, не бива да изневерявате на интуицията си и ако тя, в някакъв момент ви нашепва, че не всичко е загубено и може би токсичният колега е такъв, заради лоша комбинация от събития – потърсете мост към него или нея.

Със сигурност ще откриете поне няколко любими теми или изкушения, като дежурният вариант – споделянето на минута време за изпушването на една цигара заедно.

Оказва се, че много от хората, започнали нова работа, търсят социални контакти с колегите си, използвайки моста „да изпушим по една цигара“.

Ако искате да сте част от този социален акт, но не желаете да миришете на цигарен дим, когато се върнете отново на работното си място може да заложите на бездимната алтернатива на конвенционалните цигари като стилното, компактно и бюджетно устройство за нагряване на тютюн lil SOLID 2.0, което от есента на миналата година се предлага на родния пазар.

Това е еднокомпонентно устройство, което използва технология за индукционно нагряване на тютюн, посредством щифт, така че да се генерира аерозол без горене, дим и пепел.

При устройства за нагряване на тютюн като lil SOLID 2.0 има нагряване до много по-ниски температури, в сравнение с пушенето на горими цигари, по-ниската температура на нагряване отделя значително по-малко вредни и потенциално вредни вещества, а някои от тях изобщо липсват, запазвайки насладата от тютюна.

Парата, която се отделя при бездимната алтернатива се нарича аерозол и не се просмуква в дрехи и дамаски. Един силен аргумент в изтриването на всякаква токсичност, дори в работна среда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви