Месото съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник на незаменими аминокиселини за човешкия организъм. Но не е необходимо да се консумира този продукт в големи количества; достатъчно е от 50 до 150 грама месо на ден.

Андрей Бобровски, диетолог, кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет, разказва колко често може да се яде месо и в какво количество.

„Средно 15% от дневния прием на калории трябва да са протеини, предимно животински. Това са от 50 до 150 грама месо на ден“, казва диетологът.

Не всички месни продукти са подходящи за ежедневна консумация, продължава той. Някои видове месо съдържат голямо количество мазнини, които са вредни за организма.

„Необходимо е да се намали количеството на месото, което съдържа много лоши мазнини. По правило това е червеното месо (говеждо, свинско, овнешко). Препоръчително е да се яде от веднъж седмично до веднъж месечно“, уточнява той.

Според диетолога прекомерната консумация на червено месо може да доведе до развитие на опасни заболявания и да намали продължителността на живота.

„Колкото повече червено месо има в храната, толкова по-кратка е средната продължителност на живота. Лошите мазнини могат да причинят атеросклероза, инсулт и инфаркт, а продуктите от храносмилането на месото действат токсично на чревната лигавица, което увеличава вероятността от рак“, предупреждава Бобровски.

По-безопасни варианти са птичето месо или младото агнешко, смята диетологът.

„В младото агнешко месо има малко вредни мазнини. Най-добре е да предпочитате нискомаслени сортове месо и птици“, съветва Бобровски.

Ежедневната консумация на каквото и да е месо не се препоръчва за хора над 60-годишна възраст, допълва диетологът. Рибата, морските дарове, гъбите и тофуто могат да бъдат допълнителни източници на аминокиселини за тях.

„Има един израз: „Гъбите са горско месо“. Аминокиселините в гъбите са по-пълноценни, отколкото в други растителни храни, но наистина можете да замените месото само чрез комбиниране на гъби и сирене тофу на соева основа. Комбинацията от гъби и соя може да замени месото в някои дни. Трябва да обърнете внимание и на рибата и морските дарове, където протеините са почти идентични с тези в месото“, заключава Бобровски.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви