Дизайн

Стане ли дума за интериорен дизайн на малък апартамент, вероятно всеки е настроен скептично. Защото, знаем, едно малко жилище не предоставя големите възможности на просторните апартаменти или къщи. Но веднага бързаме да кажем, че това, че един апартамент е малък, съвсем не означава, че не може да бъде красив и напълно функционален. И точно за това ще си поговорим сега.

На първо място, съществуват много начини за визуално и функционално разширяване на помещенията. Да им обърнем по-подробно внимание.

Множество източници на светлина вместо един полилей

Това е една много подходяща идея за интериорен дизайн на малък апартамент – да изберем няколко източника на светлина вместо един, който обикновено е централен – в средата на помещението.

Когато в една стая има много светлина, тя винаги изглежда по-просторна. Например, настолна или подова лампа са незаменими аксесоари за малкото жилище. Ако разчитаме само на един огромен полилей в центъра, той буквално „изяжда“ по-голямата част от пространството. А няколко осветителни тела, умело интегрирани в дизайна, не само визуално ще разширят стаята, но и ще помогнат за правилното й зониране.

За работното място, спалнята и детската стая е необходимо различно осветление, докато в малките апартаменти всички тези функции могат да се изпълняват от една стая – и е важно пространството да се разграничи. Няколко светлинни източника могат за миг да превърнат една спалня в офис и обратното. И всичко това само с едно натискане на превключвателя. Можете да разгледате интересни идеи интериорен дизайн на малък апартамент от Моми Студио и ще се убедите сами, че възможностите са огромни!

Огледалата като опция за визуално разширяване на пространството

Отразявайки стаята, огледалата са в състояние да я направят два пъти по-голяма, но трябва да използвате този подход внимателно. Никой не иска да се удря постоянно в огледалото веднага щом отвори вратата. Добра идея са огледалните врати на гардероба в коридора: с тях стаята ще изглежда по-просторна и винаги можете да се огледате удобно от главата до петите, преди да излезете.

В стаята може да се постави и огледало срещу прозореца – така апартаментът веднага ще придобие два пъти повече светлина.

Многофункционални мебели

Плъзгащ гардероб и разтегателен диван далеч не са единствените примери за многофункционални мебели, измислени от дизайнерите. Легло, което се превръща във фотьойл, столове-шезлонги и маса с място за съхранение – примерите са безкрайно много. Днес можете да намерите много опции, които ще ви помогнат удобно да организирате малко жилище и то да изглежда много по-голямо, отколкото е в действителност.

Използване на стени и таван за визуално разширяване на пространството

Телевизорът, монтиран на стена, на практика е задължителен за малък. Но можете да използвате пространството на стените и по друг начин.

Например, ако поставите цветя там във висящи кашпи, те няма да се нуждаят от голям перваз на прозореца. Рафтовете за книги могат да заемат цяла стена от пода до тавана – тази опция изглежда тромава, но по отношение на спестяването на пространство е по-изгодна от разпределянето на рафтовете на различни места. И велосипедът също може да бъде окачен на стената в коридора, за това има специални стойки.

Прозрачни маси и столове

Тук всичко е просто: има мебели, но е практически невидими, така че не претоварват пространството. Дори голяма маса, изработена от прозрачен полимер, изглежда „безтегловна“. Можете да изберете и истинско стъкло, но тогава трябва да се задоволите само с плот, направен от него, защото стъклените крака не се препоръчват от съображения за безопасност.

Разбира се, с такива мебели трябва особено да се грижите за чистотата – не само петната върху прозрачната повърхност ще са доста очевидни, но и целият боклук под столовете и масата. Но иначе това решение изглежда много лесно и ефирно.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви