Мечката и лошата дума” от Ангел Каралийчев бе българската народна приказка, прочетена от инспектора по превенция към ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева на близо 20 малчугани от детска градина „Златното ключе” в националната кампания „Походът на книгите“.

Четенето премина в нетрадиционна среда – в парка пред сградата на областната дирекция, посетена минути по-рано от любознателните деца от група „Морски свят” със старши учител Соня Колева и учител Диана Ковачева.

Подрастващите гостуваха в дежурната част на областната дирекция, ръководена днес от инспектор Павлин Ковачев, който освен управител на футболен клуб „Свети Никола”, е и председател на бургаската секция на Международната полицейска асоциация.

С огромно любопитство малчуганите проследиха пътя на телефонното обаждане от тел. 112 до полицейския екип на терен, обслужващ, както посегателства спрямо гражданите и тяхното имущество, така и различни инциденти, пътни катастрофи и пожари.

Децата задаваха множество въпроси, свързани с пряката полицейска дейност, като запечатаха емоциите си в паметна снимка.

Часове по-късно в детска градина „Изгрев” инспектор Радослав Сандев от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас и инспектора по превенция Цветелина Рандева проведоха открито превантивно занятие за запознаване на подрастващите с отличителните белези в униформата на пътния полицай, както и рисковете, дебнещи на пътното платно.

Със забавни въпроси бяха проверени знанията на малчуганите за безопасно поведение на улицата / начините за пресичане и видовете пешеходни пътеки/, както и за безопасното поведение зад волана / шофирането със съобразена скорост и след поставяне на предпазни колани/.

Особен интерес сред децата предизвика директната възможност да се запознаят с полицейската униформа на пътния полицай, както и специфичните атрибути, сред които полицейска СТОП палка, светлоотразителната жилетка, белезниците, нагръдния знак и пистолета.

Пред малчуганите бе демонстрирана звуковата и светлинна организация, с която е оборудван ползвания от пътните полицаи служебен автомобил, като им бяха разяснени особеностите при движението на колите със специален режим.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви