Ангел Георгиев
Ангел Георгиев

Български гражданин на възраст 30 дни е бил отвлечен от болницата „Жан Вердие“ във френското предградие на Париж (Бонди) на 27.04.2022. Това съобщи за BurgasNews депутатът от ПП „Възраждане“ Ангел Георгиев.

„Бебето е отнето от майката без да има медицинско или съдебно основание за това. Майката е българка, която живее във Франция от 5 години, тъй като се лекува там от очно заболяване.

Приета е в държавната френска болница, за да роди второто си дете. След раждането е задържана 30 дни в болничното заведение, без основание за това.

Майката се е опитала да потърси помощ от посолството, но такава не ѝ е оказана“, алармира Георгиев.

Нараодният представител разказва, че в опит да ѝ бъде помогнато, майката се свързала с Цветозара Тронвил от „Фондацията на българските културни общности в света“.

След като българската общност се активирала  и започнала да оказва помощ на майката Златка Стоянова, болницата отделя бебето от майката, назначава ѝ режим на виждане с него два пъти дневно и след ден администрацията на болницата го отвлича и ѝ съобщава, че вече е настанено в социален дом.

Георгиев незабавно уведомил министър Теодора Генчовска за случващото се. Още на следващия ден тя осигурила съдействие на българското посолство. Днес болницата е посетена от консула – Милена Узунова.

„За съжаление, два часа преди това бебето е било отвлечено и въпреки намесата на дипломата ни съдействие от френските власти, не е получено.

Към момента майката Златка Стоянова е настанена в българско семейство в близост до социалния дом и всеки ден ходи до вратата на дома, за да моли служителите да види детето си“, обяснява Ангел Георгиев.

От „Възраждане“ са  изпратили  писмо до министър Генчовска, с което настояват да привика френския посланик в България, за да получим обяснение защо без документи и без основание български гражданин на 30 дни е отвлечен от френските власти, отделен от майка си, лишен от грижите ѝ и затворен в социален дом.

„Подозираме, че здраво бяло дете, родено от самотна, според френските власти, майка и те се възползват от това, за да го дадат за осиновяване. Разпадът на държавността е вече физически видим, след като треторазрядни чужди чиновници се държат като господари и отказват съдействие на наши дипломатически представители“, уверен е Георгиев.

Чрез BurgasNews и други български медии от Възраждане умоляват и приканват българските граждани на  организиран протест, на 30-ти април 2022 г. (събота) от 12:00 ч. пред посолството на Франция в България.

„Призоваваме всички български граждани да дойдат, за да защитим един от нас. Посолството се намира на адрес: град София, ул. „Оборище‘ 27-29“, поясни  Георгиев

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви