Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ скочи срещу марковите производители на спортни стоки „Найк“ и още девет големи световни фирми сред които „Адидас“, „Пума“ и други.

Повод за скандала стана последното проучване, което са направили от организацията. Нейни служители са установили,  че десетте най-големи световни спортни марки продължават да използват мериносова вълна за производството на някои от продуктите си, въпреки че от години съществуват по-хуманни решения.

В доклада се сочи, че потребителите на стоки в чието производство е използвана мериносова вълна не знаят за метода на добиването й – „мулезиране“.

Според представители на организацията този метод е изключително жесток, като при него заедно с вълната от овцете се изрязват парчета жива кожа от задните им части. Разследване на „Четири лапи“ е показало, че стоките, изработени по жестокия метод, не са и сертифицирани.

В доклада особено се откроява световният лидер в производството на спортни облекла – „Найк“. Двата му основни конкурента „Пума“  и „Адидас“ след скандалните разкрития, започват преход към  цялостно използване на сертифицирана вълна до 2025 г. и 2030 г.

„За разлика от своите конкуренти  „Найк“  не са предприели никакви стъпки към използването на по-устойчиви материали.

От „Четири лапи“ призовават публично  компанията да предприеме тази важна стъпка към по-хуманно отношение към животните и да спаси живота на милиони овце, които всяка година са подложени на огромно страдание и болка“, се казва в заключение на доклада.

Мериносовата вълна се използва за направата на много продукти – йога клинове, тениски за велосипедисти и спортни панталони. С нарастването на популярността на мериносовата вълна от началото на пандемията, се увеличава и отговорността на производителите за хуманно отношение към животните.

Все повече потребители призовават модните марки да бъдат по-отговорни към хуманното отношение към животните в индустрията. Много от марките започнаха преход към използването на по-устойчиви материали.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви