Световната банк с мрачни прогнози
Световната банк с мрачни прогнози

Цените на хранителните стоки и енергията, които скочиха допълнително заради войната в Украйна, могат да останат високи няколко години. Най-вероятно така ще е  до края на 2024 година. Това прогнозира Световната банка в доклад, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

Войната в Украйна е нанесла сериозен удар върху пазарите на основни стоки. И е променила структурата на търговския обмен, на производството и потреблението в света. Това отбелязва институцията в доклада си.

Авторите прогнозират, че цените ще се задържат на исторически високи равнища до края на 2024 година. Повишението на цените на енергията през последните две години е било най-голямото от петролната криза от 1973 година.

Покачването на цените на основни хранителни стоки и на торове, чието производството зависи от природния газ, никога не е било толкова силно от 2008 година. Такъв е коментара Световната банка.

Става дума за най-големия удар върху основните продукти от 70-те години на миналия век. Този удар е още по-тежък заради засилването на ограниченията за търговия с хранителни стоки, горива и торове. Товазаяви Индермит Джил, вицепрезидент на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции. И добави, че това ще породи страхове от „призрака на стагфлацията“.

Световната банка очаква, че цената на електроенергията ще скочи с над 50 на сто тази година, преди да се понижи през 2023 и 2024 година.

Що се отнася до неенергийните стоки като селскостопански стоки и метали, то те вероятно ще поскъпнат с близо 20 на сто през 2022 година, преди цените им също да се понижат през последващите години.

Очаква се обаче цените на суровините да останат значително по-високи от средното за последните пет години равнище, а в случай на по-продължителна война и нови санкции срещу Русия, те могат да се повишат допълнително и да покажат по-големи колебания спрямо сегашните прогнози, предупреждава банката.

Тези увеличения на цените имат значителна човешка и икономическа цена и носят опасност да спрат напредъка, постигнат в борбата с бедността, според Световната банка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви