ИТН ще гласува по съвест за оръжията
ИТН ще гласува по съвест за оръжията

По отношение на оръжията нашият лидер (Станислав Трифонов) има ясно изразена позиция. А нашата политическа формация ще бъде свободна по съвест да гласува в пленарна зала. Така че ще видим какво ще реши пленарната зала. Това заяви на влизане за днешния коалиционен съвет депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Самият Трифонов обяви по-рано на профила си във Фейсбук, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин – включително с оръжие. „А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора“, заяви лидерът на ИТН в социалната мрежа.

Въпреки категоричната позиция на Трифонов,

депутатът от ИТН Балабанов днес заяви, че всеки от партията ще има позиция.

Той посочи, че неслучайно е поискал да бъде част от делегацията, която ще замине утре за Украйна. „Искам да пътувам умишлено, за да изключа от себе си всякакви спекулации и пропаганда. Да видя с очите си как изглежда тази война в момента, за да се уверя сам за себе си и на база на това ще видите моето гласуване. Но пак повтарям – ИТН ще бъде свободна в избора си, защото това е демократичното право на тази пленарна зала.“

Утре се очаква част от коалиционните партньори да заминат за Украйна. От „Продължаваме промяната“ ще пътува Калоян Икономов. Основната цел на посещението, по думите на премиера Кирил Петков, е да се видят нуждите на хората в Киев от място. По време на посещението ще бъдат доставени и обещаните каски и бронежилетки. Посещението в Киев беше обявено след визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България. БСП обаче вече обявиха, че няма да изпратят техен представител.

„Това е поредното слабо държавническо поведение в един такъв момент. Беше важно всички да отидем, за да видим какво се случва, но това е тяхно право, тъй като не е в коалиционното споразумение“, заяви Балабанов.

По думите му се задава по-интересна тема, която е залегнала в коалиционното споразумение, а именно – темата за Република Северна Македония. „Там ще бъдем много взискателни по отношение на публичното говорене“, коментира депутатът от ИТН.

Управляващата коалиция обсъжда в Министерския съвет темата за изпращане на помощ за Украйна. Свикването на коалиционен съвет бе по искане на председателя на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов, като участие в разговорите отказаха да вземат от БСП.

Преди седмица в декларация от трибуната на Народното събрание Иванов настоя коалиционните партньори да се съберат по темата „Украйна“, след като преди Великден депутатите не разгледаха предложенията за отпускане на военно-техническа помощ.

От опозиционните партии ГЕРБ и ДПС подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна, а „Възраждане“ е против.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви