Генчовска: Първо българите в конституцията на РСМ, после преговори
Генчовска: Първо българите в конституцията на РСМ, после преговори

Наличието на българско малцинство в Северна Македония да бъде записано в конституцията на бившата югорепублика е условие, което е залегнало в декларацията на българското Народно събрание и в решението на КСНС. И за нас това е условие, което Скопие трябва да изпълни. На този етап първо идва то, а чак след това – преговори за присъединяването на Р Северна Македония към Европейския съюз. Това заяви пред журналисти външният министър Теодора Генчовска преди началото на форума „ЕС среща Балканите“. Форумът е организиран от евродепутата от ДПС и президент на АЛДЕ Илхан Кючюк и Атлантическия клуб.

„Не знам какви сигнали е дал премиерът, но това е позицията ни“, добави външният ни министър. С тази позиция тя ще запознае и еврокомисаря по разширяването Оливер Верхеи на срещата им днес.

Генчовска посочи още, че тя няма да бъде част от българската делегация, която утре ще пътува в Украйна.

Външният министър отново прехвърли към министерствата на икономиката и отбраната въпроса дали през фирми посредници София предоставя оръжие на Киев.

„България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна“, заяви министър Генчовска при откриването на форума. Тя добави, че България винаги е подкрепяла европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

„Агресията на Русия срещу Украйна поражда изключителни предизвикателства пред целия демократичен свят“, каза още българският външен министър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви