Автоматикът придърпва. Колко още ще изкара?
Автоматикът придърпва. Колко още ще изкара?

Съвременните автоматични трансмисии са доста надеждни, но ресурсът им не е неограничен. Първите признаци на неизправност са прекъсвания в работата, изразяващи се в лошо превключване, потреперване, придърпване и забавени реакции. Може ли от подобно поведение да се разбере кои елементи ще трябва да се ремонтират и колко време още ще може да се кара самия автомобил. И така: автоматикът придърпва, колко живот му остава?

Дефектни опори
Потреперването може да се появи дори при стояща на едно място. Когато селекторът се превключи от Park към Drive, може да се получи треперене, което засяга не само трансмисията, но и двигателя, което се отразява на цялото тяло на автомобила. В случая трябва да се провери техническото състояние на опорите на двигателя и скоростната кутия.

Ако те са износени, силовият агрегат дори може да подскача при натоварване. Често самото разклащате е придружено и от специфични звуци. В такъв случай най-добре е колата да не се кара, тъй като вибрациите на двигателя водят до разрушаване на опорите, а също така на хидротрансформатора и на другите механични връзки.

Ниско ниво на маслото
Ако опорите на двигателя и скоростната кутия са наред, тогава трябва да се провери нивото и състоянието на трансмисионното масло. Според наблюденията на опитни механици, ако нивото падне с 0,5 литра под минималното допустимо количество хидравличният блок започва да работи неправилно. Това се отразява негативно и на самата скоростна кутия. Затова трябва да бъде открит евентуалния теч на масло и съответно да бъде отстранен.

Замърсен хидравличен клапан
Корпусът на клапана е много важна част, която представлява метална плоча, състояща се от главни хидравлични канали с набор от клапани и сензори за управление. Той служи за разпределяне на налягането на трансмисионната течност вътре в самата кутия, което е необходимо за навременна смяна на предавките.

По време на работа на агрегата в него възниква естествено триене на механичните елементи,

което води до запушване на запушване на трансмисионното масло с прах и метални абразиви. Постепенно продуктите, образувани от износването, се утаяват вътре в корпуса на клапана, което в крайна сметка води до окисляване на соленоидите. Блокът е надежден и може да изкара дори 10 000-20 000 км, но ремонтът не бива да бъде отлаган

Дефектни сензори
По време на работа блокът за управление на автоматичната скоростна кутия използва информация от редица сензори. Например, сензорите за масов въздушен поток (MAF-сензор или дебитомер) и за положението на дроселовата клапа предоставят важни данни за подготовката на сместа и работата на двигателя.

Ако сензорите лъжат, тогава управляващият блок няма да може да смени предавката навреме, а освен това ще има и несъответствия в работата на силовия агрегат и трансмисията. Съответно, ще се появят и потрепервания при превключване. Например, 6-степенна автоматична Aisin може да потрепва поради дефектен EGR-клапан, което се отразява на промяната в въртящия момент на двигателя.

Разбити соленоиди
Дефектните соленоиди на корпуса на клапаните са една от най-честите причини за придърпване при превключване. Тези клапани контролират налягането на хидравличното масло. Те служат за осигуряване на работата на блокиращия съединител на преобразувателя на въртящия момент и за компресиране на многопластовия съединител.

Лошо функциониращ клапан генерира не само потреперване или придърпване, но и увеличава риска от повреда на други технически системи. Повреденият соленоид не се ремонтира, а се заменя с нов.

Изгорели съединители

Прекъсванията в работата на кутията поради повреда на елементи на съединителя са много чести.

Именно на тях се подава масло под налягане. Когато са подложени на сериозно натоварване или прегреят, съединителите започват да приплъзват, като причиняват рязко превключване. В случая се сменя целия комплект съединители, а не се ремонтира само един. Операцията не бива да се отлага, тъй като подобен проблем замърсява маслото, а това води до повреди по други елементи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви