Ирена
Ирена

По случай Велик ден, младата странджанска певица Ирена Станкова пуска три свои нови видеоклипа на фолклорни народни песни.

„Никола иде от долу“ ще се върти по частната телевизия „Тянков ТВ“, през всичките дни на светлите празници. Другите две изпълнения на талантливата бургаска изпълнителка са дуети с големия глас на Странджа  – Лазар Налбантов, с песента „Колибаря“ и младия фолклорен изпълнител  Стойко Василев –  „Олавило се е Жорето“.

Ирена е от Бургас, завършила е музикална паралелка в общообразователно училище. Младата певица се изявява сравнително често на различни сцени у нас, гостувала е в Италия, Хърватия, Русия, Гърция, Македония, Турция. Обикновено изпълненията й съпровожда оркестър „Жарава“, а в последно време – оркестър „Сакар“. Понякога пее и в дуети с Лазар Налбантов, с когото това не е първият и запис.

Посочена е за наследница на таланта на голямата странджанска народна певица Магда Пушкарова. Нарочва е самата Магда на един събор в Малко Търново, където Ирена с други млади изпълнителки изнасят концерт, посветен на песните на самата Пушкарова.

Нейни учителки и наставници са големите странджански изпълнителки Калинка Згурова и Янка Рупкина.

„От малка мечтаех да стана народна певица – като големите странджански изпълнители, от които съм се учила“, споделя пред BurgasNews Ирена Станкова.

На младата фолклорна звезда и предстои ново турне в Черна гора, където ще изнесе концерт съвместно с фолклорен ансамбъл „Българка“.

Любителите на народните мотиви ще имат възможност да се насладят на живо, в ефир на нейни изпълнения в началото на месец май, когато певицата ще гостува на предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ.

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много е хубава тая певица! Малко хора се ориентират към народната музика, а това е сърцето на българщината. Браво!

  2. Петя, той Стойко нали бил и той народен певец. Писаха Черноморски фар, че Янка Рупкина му дала права над своята песен Калиманку денку? Аз не съм го чувала как пее, но мислех че щом го е избрала за дует поне малко има представа от народна музика.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви