Йотова: Рано е да вдигаме ветото
Йотова: Рано е да вдигаме ветото

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда основания на този етап за вдигане на ветото за старт на европреговорите на Северна Македония. Това каза тя в ексклузивно интервю за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR след визитата си в Битоля и Охрид преди дни.

Там Йотова присъства на откриването на Културен клуб „Иван Михайлов“ и се срещна с местните българи. Вицепрезидентът подчерта, че указите за българско гражданство, издадени за хора от РСМ, само от 2007 година насам, са 85 хиляди.

Тези хора са доказали българския си произход с документи. В тази връзка тя коментира и преброяването в Северна Македония, според което само 3500 души са записани като българи на територията на страната, а резултатите от чужбина още не са излезли.

„България има 5 условия към РСМ, които са поставени много отдавна. Още когато се разбра, че от подписването на Договора за добросъседство нищо не е мръднало. 18 заседания на смесената историческа комисия и нито един ред, който да е променен в текстовете в училищата в РСМ“, заяви Йотова пред Милена Милотинова.

„Съвсем неотдавна буквално разбит паметник на български офицер. Няколко пъти разбиван, няколко пъти гавра с него. През 1903 г. той е извикан в Македония, за да помага в борбите с турците, убит е от турците“, каза още тя.

Йотова ще изкаже категорично становище, когато излязат резултатите от преброяването на населението в Северна Македония. На този етап тя не вижда основания преброяването да бъде признато.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви