80 % от Луганска област е под контрол на Русия
80 % от Луганска област е под контрол на Русия

Руските военни части контролират 80 % от Луганска област в Източна Украйна. Това съобщи в Телеграм областният управител Серхий Хайдай, цитиран от ДПА.

По думите му Рубишне и Попасна в Луганска област са „частично“ под руски контрол. За тях от седмици се водят ожесточени боеве. И тук обстрелът се засили, добави Хайдай.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки, предаде ДПА.

„И ми е много приятно да заявя, с умерен оптимизъм, че нашите партньори започнаха по-добре да разбират нуждите ни. Да разбират от какво точно се нуждаем. И кога точно се нуждаем от всичко това“, каза Зеленски във видеообръщение.

„Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си.“ Зеленски добави, че положението в Южна и Източна Украйна остава много тежко.

В началото на войната на 24 февруари сепаратистите от самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) контролираха само около 30 % от областта. Сега контролът е върху 80 %, според Хайдай.

Предполага се, че в района са останали около 70 000 души. Хайдай заяви, че ако има примирие за православния Великден в неделя, властите искат да го използват максимално за евакуации и доставки на хуманитарна помощ.

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че завод „Азовстал“ в Мариупол днес изцяло ще премине под руски контрол.

„Искам да споделя радостна новина. Днес до обед или следобед „Азовстал“ ще бъде под пълен контрол на Въоръжените сили на Руската федерация“, съобщи Кадиров в своя Telegram-канал. Той добави, че все още бойците, които се намират на територията на комбината, могат да се предадат до сутринта.

Още 127 цивилни, които са се укривали по мазетата на жилищни сгради в близост до металургичния завод, излязоха от укритията си. Те се възползваха от обявения хуманитарен коридор. Силите на ДНР и РФ ги евакуираха до село Безименное.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви