Даваме на Украйна техническа помощ за защитни цели
Даваме на Украйна техническа помощ за защитни цели

Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“. То дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Една от тях е оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

Предложението беше прието с 11 гласа „за“, против – пет, без въздържали се.

То включва осигуряването на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна според възможностите на България, а също и парламентът да даде мандат на МС за оказване на финансова и хуманитарна помощ за Киев, законодателни и организационни мерки в подкрепа на бягащите от войната украински граждани, както и цялостен пакет от мерки за преодоляването на последиците от наложените санкции в икономически аспект и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки.

„В решението се казва „техническа помощ за защитни цели“.

Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остави топката в полето на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример“, каза той.

„Даваме мандат на изпълнителната власт да направи преценката какво можем да дадем от гледна точка на всякакви средства“. Това коментира малко по-късно депутатът от „Продължаваме промяната“ Александра Корчева пред „Денят ON AIR“. Корчева, която е част от външната комисия, уточни, че е работа на правителството да прецени какво представлява „техническа помощ за защитни цели“.

„Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на Евро-атлантическа България.“, се казва в мотивите към проекторешението.

В комисията бяха разгледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“, които предлагат предоставяне на военна помощ за Украйна, бяха отхвърлени.

В заседанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външния министър Ирена Димитрова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви