Самолет спусна парашутисти, евакуираха Капитолия
Самолет спусна парашутисти, евакуираха Капитолия

Военен самолет, спускащ парашутисти по време на бейзболен мач, предизвика тревога за сигурността в сградата на американския Капитолий и наложи седалището на Конгреса на САЩ да бъде евакуирано, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Председателят на американската Камара на представителите Нанси Пелоси определи случилото се като „възмутителна и плашеща грешка“ от страна на Федералната въздухоплавателна администрация (ФАА) заради това, че не е уведомила полицията на Капитолия за предварително планираната парашутистка демонстрация.

Тя добави, че Конгресът ще се запознае с резултатите от проверката, която трябва да установи какво се е объркало.

Полицията на Капитолия първо съобщи, че следи самолет, който представлява „предполагаема заплаха“ за комплекса на Капитолия, но само минути по-късно заяви, че заплаха няма и че сградата е била евакуирана от съображения за сигурност.

Полицията на окръг Колумбия по-късно съобщи, че самолетът е военна машина, превозвала представителите на демонстрационната парашутистка група на американската армия „Златните рицари“ (Golden Knights).

„Златните рицари“ след това скочили с парашути на стадиона на бейзболния отбор „Вашингтон Нешънълс“, „Нешънълс Парк“, който се намира на около 2 км от Капитолия.

„Ненужната паника, предизвикана от това очевидно нехайство, е особено вредна за членовете на Конгреса, техните сътрудници и персонала на институцията, които все още се борят с травмата от нападението срещу тяхното работно място на 6 януари“, каза Пелоси. Тя имаше предвид щурма на Капитолия на 6 януари миналата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви