Русия извърши пуск на
Русия извърши пуск на "Сармат"

Русия обяви в сряда, 20 април, първото успешно тестово изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“. Това е ново поколение оръжие с голям обсег. Преди 20 дни американската армия съобщи, че е отменила тест на своята междуконтинентална балистична ракета Minuteman III.

Русия е уведомила надлежно Съединените щати преди днешното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Това съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Кърби отбеляза, че американското министерство на отбраната смята теста за рутинен и че той не представлява заплаха за САЩ.

Малко по-рано Русия съобщи за първия изпитателен пуск на ракетата „Сармат“. За нея президентът Владимир Путин заяви, че няма аналог в света. И че ще даде повод на враговете на страната да се замислят.

„Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили. Ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията и цитирано от Франс прес и БТА.

В началото на месеца САЩ отмениха теста на своята междуконтинентална балистична ракета (Intercontinental ballistic missile – ICBM) Minuteman III, след като той беше първоначално отложен.

На 2 март Пентагонът за първи път обяви, че отлага теста – по това време Русия заяви, че привежда ядрените си сили в повишена готовност.

Месец по-късно говорителят на Военновъздушните сили Ан Щефанек каза, че решението за отмяна на теста на ракетата LGM-30G Minuteman III се дължи на същите причини, довели по-рано до отлагането му – опит за намаляване на ядреното напрежение с Русия по време на войната в Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви