Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Бисер Б.

Производството бе образувано по жалба на обвиняемият и неговият защитник, с която от въззивния съд бе поискано да бъде отменено първоинстанционното определение и постановяване на съдебен акт, с който спрямо Бисер Б. да се вземе мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Бисер Б. е обвиняем за това, че на 13.04.2022 г., в гр. Бургас, бул. „Тодор Александров“ до бензиностанция „Лукойл“, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомогнал шест чужденци – граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на чл. 19, ал. 1, т. 1 от Закона за чужденците в Република България – „Чужденец, който влиза в Република България или преминава транзитно през нейната територия, в зависимост от целта на пътуването, трябва да притежава: редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава е необходима, съгласно Регламент /ЕО/ № 539/2021 г. на Съвета от 15 март 2021 година“, като деянието е извършено чрез използване на лек автомобил марка „Ситроен“ „Ксара Пикасо“ и по отношение на повече от едно лице.

Въззивният съдебен състав намери за правилен и обоснован извода на първоинстанционния съд, че на настоящия етап от разследването са налице кумулативните предпоставки, предвидени в закона, за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Престъплението, за което е обвинен Бисер Б. е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, т.е. е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона. Правилна е преценката на Районен съд – Бургас, че от събрания доказателствен материал може да се направи в достатъчна степен обосновано подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Според Окръжен съд – Бургас обоснована се явява и преценката на първоинстанционния съд за наличие на другата кумулативна предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно реална опасност обвиняемият да се укрие и/или да извърши престъпление.

Правилно опасността е изведена от приложената по делото справка за съдимост, според която Бисер Б. е осъждан многократно, а деянието по настоящото дело е извършено в изпитателния срок на последното наложено му наказание „Лишаване от свобода“.

В мотивите си съдът казва: „изложеното характеризира обвиняемия като личност със завишена степен на обществена опасност, склонна да извършва престъпни деятелности, поради което евентуална по-лека мярка за неотклонение в конкретния случай не би могла да осигури постигане на целта по смисъла на чл. 57 от НПК“.

Въззивният съд се солидализира и към аргументацията на районния съд, че тежестта на въведената правна квалификация за престъплението и наказуемостта му според закона също обосновават реална опасност от укриване.

Окръжен съд – Бургас изведе опасност за извършване на друго престъпление и от усложнения механизъм на деянието и от вероятността от съпричастност на други лица.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви