Измина месец от стартирането на съвместната дарителска сметка между Областния кризисен център и Търговско-индустриалната камара-Бургас за набиране на финансови средства за подпомагане на украинските бежанци.

Събраните средства от представители на бизнеса и частни дарители са близо 30 000 лева.

Сметката беше обявена, за да се отговори на очакванията на дарители, които нямат възможност да предоставят продукти и предпочитат да подпомагат кампанията с финансови средства.

Изразходените средства от сметката до този момент са близо 15 000 лева. С тях са закупени хигиенни материали, детски храни, памперси и др., които се предоставят на всеки, потърсил съдействие и помощ в Областния кризисен център, ситуиран на Морска гара-Бургас.

Останалите 15 000 лева ще бъдат изразходени за продукти с устойчив срок на годност, необходими за изхранването и обгрижването на най-малките – бебета и деца до 4-годишна възраст. Ще бъдат попълнени и липсите в Областния кризисен център от санитарни и хигиенни материали.

За оптимално изразходване на наличните средства от дарителската сметка ръководството на Областна администрация Бургас търси производители и доставчици на едро, с които да се договорят преференциални цени на необходимите продукти в хуманитарния център.

Поради драстично намалелите дарения, както и ситуацията, че към момента всеки украинец, пожелал временна закрила, има възможност да бъде настанен в хотел с осигурено изхранване, което е реалната помощ от държавата, раздаването на храна в Областния кризисен център е почти преустановено.

Пунктът на БЧК продължава с раздаването на хуманитарна помощ. Областна администрация Бургас и доброволците насочват усилията си към намиране на начини и осигуряване на други необходими стоки, лекарства, детски храни и др. Приоритетно екипът на Областния кризисен център набира дарения, с които да откликне на нуждите на най-малките.

Над 42 000 са вече украинските граждани с адресни регистрации в област Бургас. Голяма част от тях преминават за различен вид помощ и консултация през Областния кризисен център на Морска гара-Бургас.

Областният кризисен център в Бургас е единственият в страната, който събра от самото начало държавни институции, дарители, доброволци, които да консултират, подпомагат и предоставят услуги, като настаняване, записване в детска градина и училище, осигуряване на професионална заетост, социално подпомагане, здравна грижа, юридическа консултация – услуги, подпомагащи процеса на интегриране и адаптиране на украинците.

Беше създадена стройна организация за получаване на регистрационни карти за времена закрила. Откриха се допълнителни пунктове в РПУ-та по места за ускоряване процеса за придобиване на статут.

Ситуирани са мобилни екипи от ОД на МВР в хотелите с голяма концентрация на украинци, които допълнително подпомагат този процес.

Друга инициатива, която единствено в Бургас бе реализирана, е обособяването на пространство в кризисния център, където децата се забавляват, рисуват, оцветяват, играят, докато родителите им чакат за временна закрила или за друг вид консултация и помощ.

Областният кризисен център от откриването си работи без почивен ден. С натрупания вече опит и контакти доброволците от държавните институции съдействат за настаняване и консултиране на потърсилите помощ в Центъра украинци.

Търсят дарители за продукти и транспортиране на бежанци до базите за настаняване. Разрешават казуси, възникнали на границата, логистика и координация.

Работното време на Центъра всеки ден е от 10.00 до 17.00 часа. Изключение ще е само Великден, когато Областният кризисен център няма да работи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви