Великденски празник
Великден

Боядисването на яйца е една от най-разпространените великденски традиции по цял свят. Вижте кои са петте най-разпространени легенди, които обясняват произхода на традицията с боядисването на яйца по Великден.

Тържество в чест на пролетта

Яйцата често са били свързвани с езически ритуали и тържества в чест на идващата пролет. Яйцата са символизирали раждането на нов живот и са били чудесен начин да се отпразнува краят на зимата.

Яйцата обикновено се украсявали по време на такива тържества и се подарявали на близки и приятели. Символизмът на прераждането и идването на нов живот е една от причините традицията с боядисването на яйца да пасне идеално на Великден.

Месопотамска традиция

Списание „Донахоу”, което се е издавало в периода между 1878 и 1908г., е било католическо месечно издание, в което са се публикували всякакви новини, свързани с религиозния свят.

В едно от неговите издания се разказва легендата за това как още ранните християни в Месопотамия са боядисвали яйца в червен цвят, символизиращ кръвта на Христос, пролята по време на разпъването му на кръста. В статията се казва, че църквата е присвоила тази традиция и оттогава тя се е разпространила из целия християнски свят.

Кралска традиция

Съществува и вероятността английският крал Едуард I да е станал причината за въвеждането на великденската традиция с боядисването на яйца.

През 13-ти век кралят нарежда да бъдат боядисани и украсени 450 яйца със специални позлатени листа. Тогава яйцата са били представени пред народа като великденски дар от кралското семейство.

Мария Магдалена и червеното яйце

В много легенди, свързани с традицията за боядисването на яйца, Мария Магдалена е ключова фигура. Една от историите включва влизането на Мария Магдалена в гробницата на Иисус Христос три дни след разпъването му на кръста.

Отивайки към гробницата, тя е носила кошница със сварени яйца, които е мислела да сподели с останалите жени, дошли да оплакват смъртта на Божия син. След като пристига обаче и там няма никого, легендата гласи, че яйцата от само себе си са придобили червен цвят.

Дева Мария и червеното яйце

Някои източноевропейски традиции приписват започването на традицията с боядисването на яйца не на Мария Магдалена, а на майката на Иисус. Дева Мария е присъствала на разпъването на кръст на сина си и според легендата е носила със себе си яйца.

Една от версиите гласи, че капка от кръвта на Иисус е капнала върху едно от яйцата и го е оцветила в червено. Според друга версия, докато Дева Мария е плакала, сълзите ѝ са се превръщали в кървави и са оцветявали яйцата в яркочервен цвят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви