Депутатите одобриха 50 % плащане зма пътищарите
Депутатите одобриха 50 % плащане зма пътищарите

Депутатите одобриха изплащането на 50% от парите на пътните фирми, дължими за минало време. Това стана след близо четиричасови ожесточени дебати. Средствата за пътищата събраха 122 гласа „за“ на депутатите от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ .

Благодарение на решението Агенция „Пътна инфраструктура“ ще заплати от бюджета си 50 % от дължимите средства за пътните строители. А другата половина – след доклад на междуведомствена комисия, съставена от експерти на регионалното и финансовото министерство. Докладът след това ще бъде одобрен от парламента.

Депутатите дебатираха на фона на протести на пътните строители.

В началото на дискусията в пленарната зала Любомир Каримански от ИТН обяви, че оттегля предложението си за ревизия в решението, а именно парите да се вземат от централния бюджет, а не от бюджета на АПИ, което може да стане само след актуализация.

„За да може треската в МС и в нашите коалиционни партньори да се успокои, че не Любомир Каримански разваля коалицията“, мотивира се председателят на бюджетната комисия.

От ГЕРБ-СДС категорично се противопоставиха Народното събрание да става страна по сключени договори между пътните фирми и изпълнителната власт. И обвиниха МС, че прехвърля проблема на парламента. Против бяха и от ДПС, като предупредиха, че кризи не могат да се решават с погазване на закона.

Председателят на регионалната комисия в Народното събрание каза: „В момента никой не поддържа републиканската пътна мрежа. Необходимо е да се даде възможност на АПИ да предприеме действия по поддръжка на пътищата“, допълни депутатът от ПП.

Ананиев отбеляза, че договори на стойност над 700 млн.лв. в един момент са станали над 3 милиарда лева.

Това се е случило, когато предишните управляващи са разбрали, че губят властта. „Средства, които не са предвидени в бюджета. Друг проблем е, че договори за поддръжка на пътища са използвани за други дейности, които не са включени в обхвата им. Приемаме соломоново решение, в което даваме 50% в момента, но слагаме контрол за вторите 50%, като комисия между Министерство на финансите и регионалното министерство ще излезе с доклад по тези договори – 34 договора, които се проверяват. Този доклад ще влезе за становище в комисия на парламента, беше заложена една комисия, това ще бъде ресорната регионалната комисия“, заяви още депутатът.

След решението на Народното събрание се дава възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да завърши всички започнати през изминалата година ремонти по пътищата в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви