Лайка
Чай от лайка

Чаят от лайка е класика в Българската народна медицина и следва да присъства във всяко домакинство. Приятният аромат на лайка прави перфектна компания на топлото одеяло и хубавата книга, филм или любима музика. Напитката е подходяща за всички възрасти и спокойно може да се пие ежедневно. Тя носи множество ползи за здравето ни и може да излекува както тялото ни, така и психиката. За да си подарите тази топлина в живота можете да посетите Be Fit.

Чаят като алтернативна медицина

Чаят се е използвал за лечение от хилядолетия и е едно от най-впечатляващите творения на китайските лечители. Въпреки че го наричаме алтернативна медицина, чаят от конкретни билки и дори зеленият и черният чай са признати и от западната медицина като страхотен начин да се погрижим превантивно за здравето си. Може и да нямат мигновен резултат като лекарствата, но чайовете ни гарантират здраве от природата, което не идва със странични ефекти и подобрява цялостното състояние на организма без компромиси или инвазивни химикали.

Ползи от чая с лайка 

Успокоява дискомфорт в областта на корема

Чаят от лайка помага за всякакви видове болки в областта на корема. Спазмолитичното действие на тази билка я прави удобно и ефикасно решение на този дискомфорт. Лайката широко се използва и в медицината с цел да облекчава и дори лекува проблеми като анорексия, диария и запек. Тя помага и при гаденето, както и менструалните болки. Ако пиете чай от лайка по време на цикъла си по два пъти на ден, можете да успокоите значително не само дискомфорта, но и стреса върху нервната система.  

Антибактериален ефект

Чаят от лайка има силен антибактериален ефект, който го прави много подходящо средство за облекчение и лечение на инфекции. Билката също е перфектно натурално лекарство против вируси и настинка. Гореща чаша от лайка може да подобри здравето на организма ни и да ни зареди с енергия. Тя подобрява имунитета и може да се ползва както профилактично, така и по време на процеса по възстановяване за най-добър резултат. Антибактериалният ефект на този чай го прави много подходящ и за елиминаране на лош дъх и други прояви на лоша устна хигиена. Той помага и при инфекции в гърлото и дори стомаха.

Намаля стреса

Една от основните причини да се пие чай от лайка е страхотната му полза за нервната ни система. Чаят от тази билка успокоява психиката и може да ни помогне да се разделим с ненужните притеснения и стрес. Доказано лайката, както и някои други билки са сред най-добрите натурални начини да премахнем стреса. Лайката широко се ползва против безсъние в народната медицина, както и на много места по света. Една чаша преди лягане е способна на чудеса против инсомнията и повишеното притеснение. Тревожното разстройство също може да бъде отслабено от редовното пиене на чай от лайка.

Подобрява състоянието на кожата

С понижения стрес и подобрения сън, тези здравословни промени автоматично указват ефект и върху състоянието на кожата ни. Здравето на кожата, както и на повечето системи в организма ни, е строго зависимо от това мозъкът ни да е способен да си почива и да спи достатъчно. Съставките на лайката също имат и лечебен ефект върху кожата и помагат при възстановяване от рани, сърбежи, изгаряния, както и след премахване на татуировки или при екзема. За по-силен ефект обаче при подобни състояния, се препоръчва лайката да се използва като екстракт или тинктура, която да се нанесе директно върху кожата.

Премахва пърхота

Твърди се, че този чай има способността дори да помага и за здравето на косата ни. Конкретно за премахването на пърхот и сърбеж в скалпа, успокоителното действие на чай от лайка е изключително полезно. Освен да го пием обаче, има и по-ефикасен начин да подействаме директно на скалпа. За да премахнем окончателно пърхота, можем да облеем косата си с хладка чаша чай от лайка. Колкото и странно да звучи това, здравословните ползи от тази процедура са значителни при сърбежите в скалпа.

Как да си приготвим чай от лайка вкъщи

Винаги можем да разчитаме на чая в торбичка, но с толкова хубава българска билка, бива да се сдобием и с по-качествен начин да си приготвяме този вълшебен чай. След като си вземем изсушена лайка от бабите, крайпътните бутки или от някоя дрогерия, ние можем да си направим изключително ароматна и силна напитка, с която да излекуваме тялото и лошото настроение. Ако нямаме подходящ чайник, в който да сложим отделно сушените билки, можем да сварим и вода в тиган или тенджера и да добавим към нея лайката. След като я оставим да поседи около 5 минути, можем да отцедим чая и да се насладим на топлина и спокойствие. 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви