Русия предлага на
Русия предлага на "Азов" да капитулира

Министерство на отбраната на Русия предлага на украинските бойци, блокирани в металургичния комплекс „Азовстал“ в Мариупол да прекратят бойните действия в 12 часа московско време и да се предадат. Това обяви началникът на Националния център за управление на отбраната на руските въоръжени сили Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

„Отчитайки катастрофалното положение в „Азовстал“, както и ръководени от чисто хуманитарни принципи, Въоръжените сили на Русия за пореден път предлагат на украинските части и чуждестранните наемници в 12 часа московско време на 19 април да прекратят бойните действия и да се предадат“, добави Мизинцев.

От военното ведомство на Русия добавиха, че Москва гарантира, че ако украинските военни се предадат, техният живот ще бъде опазен в съответствие с всички норми на Женевската конвенция, както това се е случило с военнослужещите от украинската армия, които по-рано са били пленени в Мариупол.

По думите на Мизинцев, Русия предлага в 13 часа московско време да бъде установена връзка между двете страни за обмен на информация. 30 минути по-късно да бъде обявен режим на тишина и от 14 до 16 часа московско време ще бъде осигурен коридор за изход от „Азовстал“ за всички украински военни и чуждестранни наемници, които оставят оръжие и се предадат.

„Още един път призоваваме официалните власти в Киев да проявят благоразумение и да дадат съответните указания на своите бойци за прекратяване на безсмислената съпротива. В същото време разбирам ясно, че подобни заповеди няма да бъдат дадени, затова призоваваме самите войници самостоятелно да вземат решение и да сложат оръжие“, добави началникът на Националния център за управление на отбраната на руските въоръжени сили.

Той каза още, че това официално предложение на Министерство на отбраната е изпратено до ООН, ОССЕ, Червения кръст и други международни организации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви