Тъй като стомахът ни е основна част от храносмилателната система, е съвсем естествено да реагира недоволно, ако редовно консумираме по-мазни, въглехидратни и захарни продукти.

За да избегнем подуването, раздразненото усещане и дискомфорта, е необходимо менюто ни да бъде разнообразно и здравословно.

А включвайки ежедневно и от следните няколко групи храни, гарантирано си набавяме най-полезните за здравето ни витамини и минерали.

Добрите бактерии

Вероятно сме чували, че пробиотичните храни съдържат „добрите бактерии“, необходими на храносмилателната ни система. И това определено е така, затова е и добра идея да имаме кисело мляко винаги в хладилника.

Но за да не ни рискуваме вкусът му съвсем да ни омръзне, можем да ядем по-често и други видове йогурт, а също и ферментирали продукти като кимчи например, туршия или кефир.

Най-здравословното дуо

Пребиотиците пък работят в тандем с пробиотиците. Когато даваме на тялото си нужната му доза и от двете, храносмилателна ни система няма как да не заработи като една добре смазана машина.

За целта да бъде режимът ни възможно най-здравословен, не бива да пренебрегваме зеленолистните зеленчуци, аспержи, бобивите и овесените ядки. Те са „отличниците“ сред представителите на преботичните храни.

Полезният микс

Можем да подсилим благоприятното въздействие на вече споменатите пробиотици и пребиотици – и то много ефективно. Комбинираме и двете в едно хранене и така става синбиотично.

Чудесен пример е иначе толкова лесната и бърза за приготвяне закуска с кисело мляко, овесени ядки и плодове.

С повече фибри е по-добре

Както и с всичко останало обаче – придържаме се към правилото за баланс. Не прекаляваме с богатите на фибри храни, но е добре да ги консумираме редовно.

Именно те помагат при подуване и нередовен стомах.

Освен че са полезни, са и вкусни, засищащи и разнообразни. Сред тях са лещата и фасулът, водораслите, брюкселското зеле и плодовете като сини сливи (включително и сушени), авокадо и горски плодове, пише Women’s Health.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви