Екипажът на
Екипажът на "Рожен" отказа евакуация

11 моряци остават на борда на кораба „Рожен“ в района на Черноморск. Поддържа се ежедневна връзка с капитана на кораба. В района няма военни действия, екипажът не е в риск, обясни изпълнителният директор на Българския морски флот капитан далечно плаване Александър Калчев пред БНР.

Корабът е снабден с провизии. Нито един член от екипажа не е поискал да бъде евакуиран, уточни той.

Няколко от моряците вече напуснаха кораба. Борис Марков е един от първите моряци, които напускат „Рожен“. На 3-ти март той и готвача поемат риска и напускат кораба сами. До гарата в Одеса стигат с кола.

„Спират всяка кола. На едно от КПП-тата ни казаха, че ако бяхме от Беларус или Русия – няма да ни пуснат“, разказва Марков.

Месец и половина по-късно другата част от екипажа продължава да е на борда.

Навигационната обстановка не е променена, изтъкна Калчев, запитан очертава ли се вариант за извеждане на корабите от пристанищата. „Рожен“ е там от 22 февруари – два дни преди началото на войната. На борда му има 17-членен екипаж.
След евакуирането на моряците ни от кораба „Царевна“, премиерът заяви, че сега се фокусират върху евакуацията от „Рожен“. Той обясни, че на борда има храна за 3 месеца.
Капитанът на кораба Камен Чакъров обаче твърди, че всички са добре и отказва да говори за евакуация, тъй като в момента имат храна, вода и няма бойни действия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви